Špaldový crumble se švestkami a vlašskými ořechy
Ingredience
Na drobenku:
- 170 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
- 120 g ovesných vloček
- 100 g třtinového cukru
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- 90 g změklého másla
- 3 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
- 1 lžička skořice
- špetka soli
Na náplň:
- 500 g švestek
- 25 g třtinového cukru
- šťáva z poloviny citronu
- ½ dcl ovocného likéru nebo vína
Postup
Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Smíchejte s cukrem, šťávou z citronu a likérem. Ovoce rozložte do máslem vymazaných zapékacích misek nebo koláčové formy.
Smíchejte všechny sypké suroviny na těsto a poté přidejte máslo a zakysanou smetanu. Z těsta vytvořte drobenku. Pokud je těsto příliš hutné, přidejte trochu mouky a ovesných vloček.
Těsto navršte na ovoce a pěkně jej načechrejte. Pečte asi 30 minut na 190°C.