Kuře masala

Kuře masala

Příprava: 1 hodina + marinování 1 hodina  

Na 4 porce: 

Suroviny na marinádu:
200 g bílého jogurtu 
½ lžičky mletého chilli 
1 lžička mletých semínek koriandru 
½ lžičky směsi garam masala od Vitany
1 lžíce rostlinného oleje 
1 lžíce citronové šťávy 
1cm kousek čerstvého zázvoru 
1 stroužek česneku 

Další suroviny:
500 g kuřecího masa (prsních nebo stehenních řízků) 
4 rajčata nebo 200 g konzervovaných rajčat  
1 cibule 
1 stroužek česneku  
3cm kousek čerstvého zázvoru 
2 lžíce rostlinného oleje nebo přepuštěného másla ghí  
1 tobolka kardamomu 
1 bobkový list  
2 hřebíčky  
1½ lžičky směsi garam masala od Vitany
150 ml kokosového mléka 
100 ml smetany na vaření 
100 ml kuřecího vývaru nebo vody 
dušená rýže basmati k podávání  

Postup:

  1. Na marinádu promíchejte v pekáči jogurt s kořením, olejem a citronovou šťávou. Zázvor a česnek oloupejte a nastrouhejte do jogurtu. 
  2. Kuře nakrájejte na kousky většího sousta (zhruba 4 ´4 cm), promíchejte s marinádou a nechte při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu odležet. 
  3. Mezitím nakrojte slupku čerstvých rajčat do kříže, spařte je vroucí vodou a oloupejte. Dužinu nakrájejte nadrobno, konzervovaná rajčata stačí nakrájet. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno, zázvor oloupejte a nastrouhejte. 
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Marinované kuře opečte v předehřáté troubě, pokud máte funkci gril, můžete ho zapéct pod grilem – zhruba 8 minut za občasného otočení. Maso zpevní a změkne. Pekáč vytáhněte. Pokud si chcete práci zjednodušit, opečte maso v širší hlubší pánvi, ze všech stran za občasného míchání zhruba 5–8 minut. Přesypte ho do mísy. 
  5. V pánvi rozehřejte olej nebo ghí, kardamom zmáčkněte naplocho nožem a společně s bobkovým listem a hřebíčkem opékejte 1 minutu. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a restujte dalších 5 minut na středním stupni, až zesklovatí. 
  6. Vložte opečené maso a opékejte ho za občasného míchání 2 minuty. Přisypte 1 lžičku směsi garam masala, po 2 minutách přidejte rajčata, vlijte kokosové mléko, smetanu a vývar a zahřívejte k varu, ale nevařte. 
  7. Jakmile omáčka zhoustne, vmíchejte zbylou směs garam masala a podávejte s rýží.