Kuře masala
Příprava: 1 hodina + marinování 1 hodina
Na 4 porce:
Suroviny na marinádu:
200 g bílého jogurtu
½ lžičky mletého chilli
1 lžička mletých semínek koriandru
½ lžičky směsi garam masala od Vitany
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce citronové šťávy
1cm kousek čerstvého zázvoru
1 stroužek česneku
Další suroviny:
500 g kuřecího masa (prsních nebo stehenních řízků)
4 rajčata nebo 200 g konzervovaných rajčat
1 cibule
1 stroužek česneku
3cm kousek čerstvého zázvoru
2 lžíce rostlinného oleje nebo přepuštěného másla ghí
1 tobolka kardamomu
1 bobkový list
2 hřebíčky
1½ lžičky směsi garam masala od Vitany
150 ml kokosového mléka
100 ml smetany na vaření
100 ml kuřecího vývaru nebo vody
dušená rýže basmati k podávání
Postup:
- Na marinádu promíchejte v pekáči jogurt s kořením, olejem a citronovou šťávou. Zázvor a česnek oloupejte a nastrouhejte do jogurtu.
- Kuře nakrájejte na kousky většího sousta (zhruba 4 ´4 cm), promíchejte s marinádou a nechte při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu odležet.
- Mezitím nakrojte slupku čerstvých rajčat do kříže, spařte je vroucí vodou a oloupejte. Dužinu nakrájejte nadrobno, konzervovaná rajčata stačí nakrájet. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno, zázvor oloupejte a nastrouhejte.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Marinované kuře opečte v předehřáté troubě, pokud máte funkci gril, můžete ho zapéct pod grilem – zhruba 8 minut za občasného otočení. Maso zpevní a změkne. Pekáč vytáhněte. Pokud si chcete práci zjednodušit, opečte maso v širší hlubší pánvi, ze všech stran za občasného míchání zhruba 5–8 minut. Přesypte ho do mísy.
- V pánvi rozehřejte olej nebo ghí, kardamom zmáčkněte naplocho nožem a společně s bobkovým listem a hřebíčkem opékejte 1 minutu. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a restujte dalších 5 minut na středním stupni, až zesklovatí.
- Vložte opečené maso a opékejte ho za občasného míchání 2 minuty. Přisypte 1 lžičku směsi garam masala, po 2 minutách přidejte rajčata, vlijte kokosové mléko, smetanu a vývar a zahřívejte k varu, ale nevařte.
- Jakmile omáčka zhoustne, vmíchejte zbylou směs garam masala a podávejte s rýží.