Pečené kuře ras el hanout se zeleninou

Pečené kuře ras el hanout se zeleninou

Příprava: 1½ hodiny

Na 4 porce:

Suroviny:
1 kuře
2 lžíce směsi ras el hanout od Vitany
3 lžíce olivového oleje
1 lžička soli

Zelenina
8 šalotek
4 mrkve
1 lžička směsi ras el hanout od Vitany
2 lžíce olivového oleje 

K podávání
1 hrst koriandru
1 limeta

 

Postup:

  1. Šalotky a mrkev oloupejte, šalotky nakrájejte na čtvrtky, mrkev na špalíčky a rozprostřete je do pekáče. Posypte kořením ras el hanout a zakápněte olejem.
  2. Troubu předehřejte na 200 °C.
  3. Kuře omyjte, osušte a položte na prkénko prsíčky dolů. Stehno otočte vzhůru, aby vypadlo z kloubu, a stejný postup zopakujte s druhým stehnem. Ostrým nožem odřízněte z obou stran páteř, od krku kolem kyčlí. Páteř vyjměte, kuře otočte prsíčky nahoru a rozložte naplocho. Odřízněte poslední, kostnatý díl křidýlek a kuře položte do pekáče na zeleninu.
  4. Koření ras el hanout promíchejte v misce s olejem a solí a touto marinádou kuře pečlivě potřete. Zlehka ho podlijte vodou, 50 ml by mělo stačit. Pekáč s kuřetem přiklopte.
  5. Kuře pečte v předehřáté troubě 1 hodinu doměkka. Podle potřeby ho průběžně mírně podlévejte vodou. Píchněte do masa, a pokud to jde snadno a zároveň v místě vpichu nevytéká růžová šťáva, je propečené. Odklopte ho a pečte ještě 15 minut dozlatova.
  6. Na závěr nasekejte nadrobno koriandr a limetu rozkrojte na čtvrtky. Kuře podávejte naporcované se zeleninou, koriandrem a limetou.