Podzimní špaldový apple pie
Ingredience
- 350 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 50 g krupicového cukru
- 225 g změklého másla
Na náplň
- 8 jablek, oloupaných a pokrájených na měsíčky
- vymačkaná šťáva z 1 citronu
- 125 g krupicového cukru
- 1 pol. lžíce skořice
- špetka muškátového oříšku
- 20 g strouhaného másla
- 2 pol. lžíce amaretta, brandy nebo koňaku
Na potření
- 1 vejce
- 20 g třtinového nebo kokosového cukru
Postup
Začněte přípravou těsta. V míse šlehejte nejprve máslo a cukr, pak přidejte vejce a žloutek, směs by měla připomínat míchaná vajíčka. Pak postupně přidejte mouku, a nakonec zpracujte těsto řádně rukama. Zabalte do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.
Na tento koláč se nejčastěji používají zelená jablka Granny Smith, jsou lehce nakyslá a plná šťávy, dobře ale poslouží i jiná jablíčka. Pokrájené na měsíčky je dejte do hrnce, přidejte citronovou šťávu, cukr, skořici a muškátový oříšek, přilijte alkohol, asi 5–6 lžic vody a přiveďte k varu, povařte asi 5 minut, přidejte máslo, promíchejte a dejte stranou.
Před válením těsta si začněte hřát troubu na 210 °C. Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs. Zbytkem těsta koláč zaklopte. Záleží na vás, jestli utvoříte proužky anebo celou pokličku a třeba vykrajovátky doplníte o lístečky.
Potřete rozšlehaným vejcem s cukrem. Pečte 20–25 minut.
Dobrou chuť.