Barevné čili z plece
Suroviny
- 1 kg BIO hovězí vysoké plece
- 8 ks sušených chilli papriček (ancho, pasilla, guajillo)
- 6 stroužků česneku
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- snítka šalvěje
- čerstvé oregano
- 1 l vývaru
- 1 dl olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
- Pálivé papriky zalijte 3 decilitry vroucího vývaru a nechte je asi 30 minut spařit, dokud nebudou kypré a měkké. Chilli papričky a vývar, ve kterém se máčely, rozmixujte dohladka.
- Vysokou plec nakrájejte na kousky, ochuťte solí a pepřem a opečte na olivovém oleji na středně silném ohni ve velkém, těžkém hrnci.
- Stroužky česneku rozmačkejte a vhoďte do hrnce spolu se dvěma bobkovými listy, lžící mletého kmínu a několika lžičkami nasekané čerstvé šalvěje a nasekaného čerstvého oregana. Míchejte asi minutu, nebo dokud se bylinky nerozvoní. Přidejte zbytek vývaru a odkryté duste asi hodinu.
- Poté vmíchejte rozmixované papriky a vařte dalších 45 minut, dokud není maso velmi měkké a omáčka nezíská sytě mahagonově červenou barvu. Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.