Hovězí na burgundský způsob
Suroviny
- 1,5 kg loupané BIO plece
- 200 g neuzené slaniny
- 100 g másla
- 10 šalotek
- 2 velké mrkve
- 1 rajče
- 2 stroužky česneku
- 1 pórek
- 2 hřebíčky
- 4 lžíce mouky
- 0,5 l burgundského nebo Pinot Noir
- 300 g krémových žampionů
- svazek bylin (tymián, bobkový list, saturejka, petrželka)
- sůl, mletý pepř
Postup
- Maso nakrájejte na větší kusy a neuzenou slaninu na špalíčky. Šalotku oloupejte a rozeberte na kusy. Na slanině s máslem opečte šalotky a houby zprudka dozlatova.
- Jakmile bude oboje pěkně opečené do barvy, vyjměte šalotky, houby i kusy slaniny z hrnce děrovanou lžící a na zbývající tuk ze slaniny vhoďte na kolečka nakrájenou mrkev, na špalíky nakrájený pórek a kusy masa, osolte a opepřete a zprudka opékejte. Všechno zasypte moukou a důkladně orestujte.
- Jakmile se mouka opeče (jíška), přihoďte na kostičky nakrájené rajče, 2 minuty poduste, potom zalijte vínem, přidejte svazek bylinek, hřebíček a pomalu a důkladně vařte maso doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou, ale jen tolik, aby se nic nepřipalovalo.
- Když maso změkne tak, že lze porcovat vidličkou, vraťte do hrnce opečené šalotky se slaninou a houbami a ještě alespoň 10 minut společně povařte.
- Podávejte s těstovinami, bramborovou kaší nebo rýží.