Hovězí na burgundský způsob

Hovězí na burgundský způsob

Suroviny

  • 1,5 kg loupané BIO plece
  • 200 g neuzené slaniny
  • 100 g másla
  • 10 šalotek
  • 2 velké mrkve
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pórek
  • 2 hřebíčky
  • 4 lžíce mouky
  • 0,5 l burgundského nebo Pinot Noir
  • 300 g krémových žampionů
  • svazek bylin (tymián, bobkový list, saturejka, petrželka)
  • sůl, mletý pepř

Postup

  • Maso nakrájejte na větší kusy a neuzenou slaninu na špalíčky. Šalotku oloupejte a rozeberte na kusy. Na slanině s máslem opečte šalotky a houby zprudka dozlatova.
  • Jakmile bude oboje pěkně opečené do barvy, vyjměte šalotky, houby i kusy slaniny z hrnce děrovanou lžící a na zbývající tuk ze slaniny vhoďte na kolečka nakrájenou mrkev, na špalíky nakrájený pórek a kusy masa, osolte a opepřete a zprudka opékejte. Všechno zasypte moukou a důkladně orestujte.
  • Jakmile se mouka opeče (jíška), přihoďte na kostičky nakrájené rajče, 2 minuty poduste, potom zalijte vínem, přidejte svazek bylinek, hřebíček a pomalu a důkladně vařte maso doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou, ale jen tolik, aby se nic nepřipalovalo.
  • Když maso změkne tak, že lze porcovat vidličkou, vraťte do hrnce opečené šalotky se slaninou a houbami a ještě alespoň 10 minut společně povařte.
  • Podávejte s těstovinami, bramborovou kaší nebo rýží.