Svatomartinské rohlíčky z kefíru a ořechovou náplní
Svátky svatého Martina jsou ve znamení dobrého jídla. Proto i my přinášíme recept na skvělé svatomartinské rohlíčky z kefírového mléka s ořechovou náplní.
Doba přípravy: 100 minut Ingredience: na dva plechy Svatomartinských rohlíčků
- pšeničný kvásek 350 g
- Čerstvé mléko z Valašska 150 ml
- Kefírové mléko nízkotučné 60 g
- Cukr krupice 100 g
- vanilkový cukr lžíce
- citronová kúra
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- sůl malá lžička
- žloutky z větších vajec 2 ks
- olej 40 g
- sádlo 30 g
- studené máslo 30 g
Na oříškovou náplň
- vlašské ořechy 250 g
- cukr moučka 100 g
- Čerstvé mléko z Valašska 80 ml
- tuzemský rum 4 lžíce
- skořice špetka
Příprava:
Z kvásku, mléka s kefírem, cukru, žloutků, mouky se solí a oleje uhněteme těsto, kdy na konci hnětení zapracujeme sádlo a máslo. Těsto musí být vláčné a nesmí lepit. Těsto necháme kynout v teple 2 až 3 hodiny a občas ho přeložíme. Potom těsto přendáme do krabičky, potřeme jej olejem a uložíme do lednice přes noc. Vykynuté těsto (po 12-20 hodinách v lednici) rozdělíme na 24 kousků, každý kousek ještě přeložíme, vyválíme do kuličky a necháme asi 30 minut odpočívat. Mezitím si uděláme ořechovou náplň. Namleté ořechy v rendlíku smícháme s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za stálého míchání povaříme. Necháme náplň vychladnout, čímž se ještě zpevní. Každou kuličku těsta rukou roztáhneme, vyválíme do trojúhelníku, na širší část dáme poměrnou část náplně a zarolujeme ke středu k tenké části. Rukama ještě zahneme a zpevníme konce, aby náplň nevytékala. Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem (dávka je na dva plechy) a necháme vykynout. Kynutí pod igelitovým pytlem, trvá 3 až 4 hodiny, podle teploty v místnosti. Dobře vykynuté rohlíky potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a ozdobíme celým mákem. Pečeme na 190 °C asi 35 minut.
Ingredience:
cukr krupice cukr moučka mouka polohrubá olej ořechy vlašské kefírové mléko