Perníkový chlebíček promazaný zavařeninou

Perníkový chlebíček promazaný zavařeninou

Suroviny:

100 g moučkového cukru
2 vejce
4 lžíce medu
300 g hrubé mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička Perníkového koření Vitana edice Světová
strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
200 ml mléka
150 g pikantní zavařeniny (malinové, višňové, rybízové, šípkové)
máslo na vymazání formy
mouka nebo strouhanka na vysypání formy

Na polevu:
150 g hořké čokolády (75%)
2 lžíce bílého řeckého jogurtu

 

POSTUP
Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Cukr prošleháme s vejcem a medem na hladkou pěnu. Vmícháme mouku, jedlou sodu, koření a citronovou kůru, přiléváme mléko a šleháme. Vznikne hladké, husté těsto. Vlijeme ho do připravené formy, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Perník necháme ještě 10 minut chladnout ve formě, pak ho opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Na polevu rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni – nalámeme ji do misky, tu postavíme na hrnec s vodou tak, aby se dnem nedotýkala hladiny, a vodu zahříváme k varu. Do rozpuštěné čokolády vmícháme řecký jogurt. Perník dvakrát podélně prořízneme a potřeme zavařeninou. Seskládáme a nakonec jej přelijeme čokoládovou polevou. 

 

NÁŠ TIP!

Perníkové koření z edice Světová od Kateřiny Winterové

Ve spolupráci s Kateřinou Winterovou Vitana namíchala pět tradičních, ale přesto unikátních kořenicích směsí. Každá z nich je obohacena vždy o jednu atypickou ingredienci, která ji činí speciální. U perníkového koření je jí pepř, který dle originálních receptur k perníku neodmyslitelně patří. V edici koření Světová kromě perníkového koření najdete také oblíbené kari, garam masala, provensálské koření a směs ras el hanout.

Doporučená cena: 25,90 Kč