Svatomartinská husa s kdoulemi

Svatomartinská husa s kdoulemi

Suroviny:

1 husa (o váze zhruba 3 kg)
2 lžíce soli
4 kdoule
2 lžíce kmínu
2 jablka
snítky tymiánu na ozdobu

 

Na podávání:
karlovarský nebo houskový knedlík
zelí

 

POSTUP
Troubu předehřejte na 220 °C. Husu očistěte, vyjměte vnitřnosti, odřízněte krk a konce křídel. Osolte ji zevnitř, propíchněte vidličkou kůži na prsíčkách, zádech a stehýnkách. Husu položte prsíčky nahoru do pekáče. Dovnitř husy dejte jednu oloupanou kdouli. Posypte kmínem a solí.

Husu pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až začne zlátnout. Ztlumte teplotu na 180 °C a dopečte ji dozlatova a doměkka. Každých 15–20 minut ji podlévejte 2 lžícemi vroucí vody, aby se snáze rozpustil podkožní tuk. Vypečený tuk průběžně odebírejte, ať se husa peče, neměla by se konfitovat ve vlastním sádle. Pokud se připaluje, zakryjte ji pekáčem nebo alobalem.

Zbylé kdoule a jablka zbavte jádřince, nakrájejte na čtvrtky a přidejte je přibližně po 1½ hodině pečení do pekáče. Pečte ještě zhruba 1 hodinu, až bude husa měkká, stehýnka se volně protočí v kloubu a z prsíček bude vytékat světle žlutá šťáva.

Upečenou husu vyjměte na servírovací mísu, obložte ji pečenými kdoulemi a jablky. Z pekáče opatrně slijte vypečený tuk do rendlíku. Zbylou šťávou (z pekáče) přelijte husu, ozdobte tymiánem a ihned podávejte.

Tip navíc: Z žaludku, srdíčka, krku a křídel připravte ještě vývar – propláchněte je a povařte s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem, novým kořením, bobkovým listem, kuličkami černého pepře a hvězdičkou badyánu zhruba 2 hodiny. Sceďte ho a použijte jako základ omáčky nebo polévky. Maso můžete nasekat a podávat s novou, opraženou zeleninou a nudlemi v polévce.

 

 TIP REDAKCE: Vitana Kmín celý

 

 

Ingredience:

jablka kysané zelí husa