Domácí houstičky
Suroviny:
Těsto:
- 150 ml olej
- 1 lžička cukr
- 250 ml mléko
- 1 kostka droždí (42g)
- 600 g hladká mouka
- 1 lžička sůl
- 3 ks vejce
Příprava:
Do mísy rozdrobíme kostku droždí, přidáme cukr, zalijeme troškou vlažného mléka a posypeme lehce moukou. Smícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Po vzejití kvásku přidáme zbytek mléka a ostatní suroviny, zpracujeme těsto. Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu. Po vykynutí si vyklopíme těsto na vál a znovu propracujeme, poté si těsto rozdělíme na kousky velké asi jako větší meruňka. Vytvarujeme kuličky a dáváme rovnou na plech, vyložený pečícím papírem. Nevadí, že jsou kuličky hrbolaté, oni se nám při pečení srovnají. Můžeme je z vrchu naříznout do kříže. Necháme na plechu ještě asi 30 minut vykynout. Poté potřeme housky rozšlehaným vejcem a posypeme solí, mákem, sezamem, strouhaným sýrem a podobně podle chuti. Dobré domácí housky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
Ingredience: