Low carb vánoční štola

Low carb vánoční štola

Ingredience

  • 250 g mandlové mouky
  • 100 g drcených mandlí
  • Půl balení kypřícího prášku do pečiva
  • 90 g másla
  • 75 g xylitolu
  • 1 vejce
  • 125 gramů tvarohu v kostce
  • 50 sušených brusinek bez cukru

Postup

V míse smíchejte všechny suché suroviny, tedy mandlovou mouku, prášek do pečiva, drcené mandle a xylitol. Ve druhé míse si smíchejte všechny mokré ingredience, tedy změklé máslo, vejce a tvaroh. Do těsta opatrně zapracujte sušené brusinky. 

Z hotového těsta opatrně vytvarujte štolu. Těsto si vyválejte a pomyslně jej rozdělte na tři třetiny. Jednu krajní třetinu přehněte dovnitř a přes tu přehněte druhou krajní třetinu. 

Troubu si předehřejte na 160 °C a štolu pečte 60 až 65 minut. Pokud by se vám náhodou připalovala, lze ji přikrýt alobalem a ten odkrýt až na závěr. 

Proč mandlová mouka? 

Když si vyhledáte tradiční recept na vánoční štolu, zjistíte, že se peče z klasické hladké mouky. Ta však nezapadá do konceptu low carb stravování. Její zdravější verze se proto peče právě z mandlové mouky, která je přirozeně bezlepková a navíc má nízký glykemický index. Charakteristický je pro ni tedy nízký obsah sacharidů a přitom vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Zkrátka a jednoduše skvělá volba v případě, že se chcete na Vánoce stravovat odlehčeně. 

Užijte si sladké vánoční pečení a mlsání bez výčitek. Pro přípravu nízkosacharidového vánočního cukroví a pečiva využijete ořechové mouky, nízkosacharidová sladidla a další důležité suroviny pro zdravé pečení