Santova sobí farma z lineckého

Santova sobí farma z lineckého

 

Ingredience na cca 30 lineckých koleček:
hladká mouka 210 g
máslo 140 g
cukr moučka 70 g
žloutek 2 ks
vanilkový cukr 1 ks
citronová šťáva 1 lžička
cukr moučka na vyvalování těsta

Postup:

  1. Než se dáte do přípravy těsta, vyndejte všechny ingredience z lednice, měly by mít pokojovou teplotu. Pak prosejte mouku a cukr moučku pomocí jemného sítka. Do směsi přidejte máslo, citrónovou šťávu, dva žloutky a začněte zpracovávat.
  2. Až se vytvoří drobenka, těsto vyklopte na vál a dále hněťte, dokud nebude úplně hladké. Dejte ale pozor, aby se vám nezačalo lepit k válu. Až budete mít těsto hotové, zabalte ho do fólie a dejte do lednice minimálně na hodinu odležet.
  3. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na 3–4 menší kusy a vyválejte je. Musí být dostatečně studené, aby vám to šlo hladce. Těsto rozválejte na ne příliš tenký plát. Během válení ho podsypávejte prosátým moučkovým cukrem. V těstě nepřibude žádná mouka a díky tomu bude cukroví po upečení krásně vláčné, nebude tvrdé a nebudou se na něm dělat hrudky. Vykrájená kolečka pečte na 180 °C asi 10 minut.

Ingredience na karamel:
cukr krupice 200 g
trochu vody
smetana ke šlehání 120 ml
máslo 90 g

Ingredience na ozdobu:
HARIBO Berries
Bílý marcipán
Jedlý fix černý

Postup:

  1. Na pánev nebo do hrnce nasypejte cukr a vařečkou ho rovnoměrně rozprostřete a trochu pokropte vodou. Pozor – nesmí plavat, ale měl by být celý mokrý. Na mírném ohni nechte cukr rozpustit. Do procesu nijak nezasahujte ani nemíchejte.
  2. Postupně se cukr s vodou spojí do hustého čirého sirupu, který bude bublat. Počkejte, až bubliny zmizí a rozvařený cukr začne zlátnout. V tu chvílí karamel odstavte z ohně a vmíchejte máslo. Jde to ze začátku hůř, ale postupně se hustý sirup s máslem spojí.
  3. Pak do máslového karamelu přilijte smetanu a dejte znova zahřát. Míchejte, dokud nevznikne hladká jemná omáčka. Pak odstavte a dle chuti můžete přidat i vločkovou sůl.
  4. Hotovým karamelem v horní části koleček vytvořte paroží. Můžete jím také přilepit bonbony HARIBO Berries tak, aby vypadaly jako nosy sobíků.
  5. Z bílého marcipánu pak vytvořte oči, nalepte na linecká kolečka a černým jedlým fixem udělejte na marcipánu tečku jako zornici. Vyhrajte si s podobou sobů, všichni nemusí vypadat stejně. Uvidíte, že si při tom užijete spoustu legrace.

TIP: Nemusíte vytvářet pouze sobíky. Pomocí karamelu můžete na linecká kolečka nalepit jakékoliv bonbony HARIBO, na které budete mít chuť, a které se vám budou jako výzdoba hodit.

 

 

 

zdroj: Haribo