Vánoční bramborový salát se sójovým řízkem
Většina tradičně stravujících se lidí si klepe na čelo, proč se mi vegani pokoušíme zveganizovat pomalu každé klasické jídlo. Proč si vaříme svíčkovou, když to se svíčkovou nemá nic společného…, na druhou stranu, kdo dnes vaří svíčkovou z pravé svíčkové? ;) Někdo je vegan proto, že mu vyhovuje zdravější způsob stravování, někdo zase proto, že svým přístupem reguluje utrpení či zabíjení zvířat, ale klasických jídel se nechce vzdát. A tak se i já snažím nějakým způsobem kopírovat tradiční jídla a na Vánoce nechci jíst klíčky, ale salát a řízek!
Tento bramborový salát je upravený tradiční recept naší rodiny – tedy je vypuštěno vejce a klasická majonéza, ale jeho kouzlo a chuť prostě zůstává a můžu mu dát s klidným svědomím 99% (a moje mamka to tvrdí taky, uf). A v čem je to kouzlo? Do salátu se přidává jablko, „majonéza“ salát jen spojuje, salát se v ní nekoupe a tou poslední důležitou věcí jsou na malé kostičky nakrájené všechny ingredience, tedy žádné čtvrtky brambor, prosím :)
SUROVINY na 4 porce salátu
3 velké brambory
3 střední mrkve
2 střední petržele
čtvrtka celeru
půlka střední cibule
1 střední červené jablko
5 kysaných okurek
2 lžíce plnotučné hořčice
lžička černé soli (díky obsažené síře nahradí chutí vejce)
lžička cukru
lžíce až dvě octa
cca 150 – 200 g sojanézy
špetka kurkumy na barvu
sójové řízky
zeleninový vývar
sůl, pepř
hraška na obalení
strouhanka
Nejdříve dáme vařit neoloupané brambory do měkka. V jiném hrnci uvaříme očištěnou mrkev, celer a petržel. Vychlazené brambory oloupeme, pokrájíme na plátky a protlačíme klasickou mřížkou na salát. To samé uděláme i s ostatní uvařenou zeleninou. Cibuli nakrájíme na co nejjemněji. Jablko oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostičky jako nám vznikly ze zeleniny či brambor za použití mřížky. To samé uděláme i s okurkami. Celou dobu salát nemícháme, nyní přidáme všechny dochucující ingredience vč. sojanézy a konečně – nejlépe – pomocí rukou zamícháme. Sojanézu přidáme raději po částech, opravdu jí salát jen spojíme, nemá jí tam být zbytečně mnoho. Každý máme jinou chuť, tak už jen salát doladíme do naší spokojenosti.
Sojové plátky uvaříme v zeleninovém vývaru. Necháme odstát, vymačkáme přebytečnou tekutinu, osolíme, opepříme (normální řízky jsem nikdy nepepřila, ale tady potřebujeme dodat více chuti) a plátky obalíme v hrašce rozmíchané s vodou a následně obalujeme ve (vegan) strouhance a smažíme. Citron se hodí i na tento „fake“ řízek :)
Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet