Šafránové risotto s hovězí tagliatou
Suroviny:
Hovězí svíčková
Rýže na risotto (Arborio, Carnaroli)
Bílé víno (kvalitní, suché, spíše lehčí s vyšší kyselinou – např. ryzlink)
Šalotka (1/2 až celou na 4 porce)
Máslo
Kuřecí nebo zeleninový vývar
Parmazán
Špetka šafránu
Olivový olej
Sůl, Pepř
Postup:
Risotto:
Na másle osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku (pomalu, nesmí se spálit – zhnědnout). Šafrán zalijeme troškou horké vody (cca 0,5 dcl) a necháme bokem. Přidáme rýži a restujeme společně se šalotkou. Zalijeme bílým vínem tak, aby rýže byla potopená. Na střením ohni za stálého míchání počkáme do zhoustnutí, poté přilijeme vodu se šafránem a vývar opět tak, aby rýže byla potopená, vývar dále doléváme dle potřeby. Rýži ochutnáváme a když je “al dente”, takzvaně na skus (cca 15-20 min), zastrouháme parmazánem. Parmazán přidáváme postupně, dokud není konzistence vláčná a krémová. Nakonec vmícháme kousek másla.
Tagliata:
Hovězí svíčkovou nakrájíme na tenké plátky, namarinujeme v soli, pepři a olivovém oleji. Na pánvi rozehřejeme máslo a dáme zprudka opéct z obou stran na pár vteřin, aby maso veprostřed zůstalo syrové.
Na talíř rozprostřeme risotto a na něj poklademe plátky tagliaty.
Rada sommelierky:
„Vrchol vašeho degustačního menu si žádá i vrchol ve výběru šumivých vín. Bohemia Sekt Prestige 36 brut leží minimálně 36 měsíců na kvasinkách. Dlouhé zrání a dokonale zvolené cuvée stojí za jeho nezaměnitelným charakterem. Elegantní, dokonale čistá a příjemně vyvážená chuť tohoto sektu šafránové risotto s tagliatou harmonicky doplní,“ radí Denisa Kolaříková, hlavní sommelierka společnosti BOHEMIA SEKT.