Tříbarevný valentýnský dortík něžný jako sama láska

Tříbarevný valentýnský dortík něžný jako sama láska

Svátek sv. Valentýna je oslavou lásky, ovšem ta má mnoho podob. Staňte se tedy Valentýnem pro všechny své blízké a přichystejte jim sladké překvapení. Dokonalému spojení čokolády, mascarpone a ovoce nikdo neodolá, vše pak ještě korunuje chuť želatinových HARIBO srdíček na pěnovém polštářku. Do přípravy lahodného dortu můžete zapojit i děti a užít si tak hezké společné chvíle. Láska je totiž něčím výjimečným, proto si ji hýčkejte, jak jen to jde. Rozhodně se neomezujte na jeden den v roce a ukažte svým milovaným kdykoliv, třeba právě takovouto dobrotou, jak vám na nich záleží.

Na dortík o průměru 20 cm budete potřebovat:

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 30 g třtinového cukru
  • 35 g hladké mouky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 20 g kakaa
  • špetku soli

Na malinovou vrstvu:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 30 g malin sušených mrazem
  • 2 lžíce moučkového cukru

Na bílou vrstvu:

  • 200 g bílé čokolády
  • 200 g smetanového sýra
  • 100 g smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • HARIBO Love Hearts
  • pokrájené jahody

POSTUP

Začneme s přípravou korpusu. Troubu předehřejeme na 180 °C a formu o průměru okolo 20 cm lehce vymažeme olejem. Celá vajíčka společně s cukrem v robotu či ručním šlehačem vyšleháme do světlé a nadýchané pěny, trvá to přibližně 7 minut. Správně ušlehaná vajíčka by měla tvořit lehké špičky. Jakmile je směs vyšlehaná, snížíme rychlost na minimum a rychle zašleháme olej. Ve vedlejší misce smícháme kakao, mouku a sůl. 

Sypkou směs stěrkou pouhým podebíráním zapracujeme do našlehaných vajec. Snažíme se pracovat krouživými pohyby, abychom neporušili vzduchové bublinky. Těsto zbytečně nemícháme a pouze lehce a opatrně podebíráme.

Našlehané těsto přelijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 15-20 minut. Korpus by měl být po upečení měkký a zcela zarovnaný. Upečený necháme vychladnout 10 minut ve formě, poté vyklopíme a necháme dojít do pokojové teploty. 

Zatímco korpus chladne, rozpustíme bílou čokoládu ve vodní lázni a necháme ji také zcela vychladnout. Mezitím si připravíme malinovou vrstvu. Sušené maliny rozmixujeme na prach a dáme prozatím stranou. Lehce prošleháme mascarpone, poté přidáme studenou smetanu ke šlehání a vyšleháme do hustého krému. Rozmixované sušené maliny prosejeme do krému přes jemné sítko, které zachytí zrníčka, poté přidáme moučkový cukr a prošleháme do hladkého a hustého růžového krému.

Korpus ozdobíme malinovým krémem a dáme prozatím do lednice. Jakmile je čokoláda již vychladlá, vyšleháme smetanu do husté šlehačky, poté k ní přidáme smetanový sýr a zašleháme do hladkého krému. Nakonec za stálého šlehání tenkým pramínkem přilijeme vychladlou rozpuštěnou čokoládu a prošleháme opět dohladka.

Dortík ozdobíme poslední bílou vrstvou a dáme odpočinout do lednice alespoň na hodinu. Před podáváním poklademe jahodami a srdíčky Haribo Love Hearts.