Koblihy plněné kávovým krémem

Koblihy plněné kávovým krémem

 

 Doba přípravy: 30 min + kynutí cca 1 hodinu Obtížnost: lehká Počet porcí: 20 koblih

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • 3 žloutky
  • 1 celé droždí
  • velký panák rumu

Postup

  1. Z droždí, lžičky cukru, cca poloviny mléka a lžíce mouky nechte na teplém místě vzejít kvásek. Po cca 10 minutách by už měl tvořit hustou pěnu a zvětšit svůj objem.
  2. Během doby, kdy kyne kvásek, si připravte kuchyňského robota SAGE The Bakery Boss BEM825 a upevněte hnětací hák.
  3. Do nádoby robotu dejte zbylou mouku, druhou polovinu mléka, máslo, zbytek cukru, žloutky, rum a přilijte hotový kvásek.
  4. Nechte vypracovat hladké těsto. Stačí 1. stupeň na ovladači robotu po označení pause – folding/kneading. Tuto část neuspěchejte, aby byly koblihy jako peříčko, nechte robota pracovat opravdu celých 10 minut. Těsto bude vypadat, že je zpracované už dříve, ale chce pořádně provzdušnit.
  5. Těsto dejte kynout. Vykynuté těsto přendejte na vál a válečkem vyválejte na šířku cca 2 cm.
  6. Vykrajovátkem na koblihy nebo skleničkou vykrojte budoucí kobližky. Ty nechte ještě chvilku odpočinout. Mezitím si připravte to, čím budete koblihy plnit. Fantazii se meze nekladou. Můžete použít různé druhy marmelád, nutellu, povidla, krémy – například kávový krém, nebo nechat koblihy i bez náplně, jen pocukrované. I tak jsou naprosto báječné a lehké jako peříčko.
  7. Do kastrolu dejte rozehřát dostatečné množství oleje, alespoň 2 cm vysokou vrstvu – je potřeba, aby se koblihy při smažení nedotýkaly dna. Vložte koblížky a smažte. Pozor, jde to velice rychle.
  8. Hotové koblihy nechte lehce vychladnout, plňte pomocí cukrářského sáčku oblíbenou náplní a posypte moučkovým cukrem. Podávejte.
  9. Dobrou chuť.

Kávový krém

Ingredience

  • 30 g espressa
  • 1 smetana na šlehání (200 ml)
  • 250 g mascarpone
  • 85 g moučkového cukru
  • 2,5 g práškové želatiny

Postup

Do vychladlé kávy dejte nabobtnat želatinu. Balonovou metlou v robotu vyšlehejte ze šlehačky hustý sníh. Sníh začne tvořit tzv. špičku. Smíchejte s mascarpone. Želatinu rozpusťte v na plotýnce nebo v mikrovlnce a smíchejte s malou částí krému. Po rozmíchání želatiny smíchejte se zbytkem krému. Pokud byste dali želatinu rovnou do krému, tak vám vytvoří hrudky. Poté už je krém připravený na plnění koblížků.

 

 

zdroj: www.sagecz.cz