Velikonoční mrkvové cupcaky
Ingredience
1 mrkev, nastrouhaná (asi 100 g)
100 g hladké špaldové mouky Babiččina volba / Babiččina mouka Univerzální
50 g třtinového cukru
1 vejce
5 g prášku do pečiva
100 ml řepkového oleje
1 lžička kůry z chemicky neošetřeného citronu
K dokončení:
250 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
100 g moučkového cukru
1 lžička mleté vanilky
+ marcipánové mrkvičky
Postup
V robotu nebo šlehačem připravte nejprve pěnu z vajíčka a cukru. Dejte si záležet, aby pěna zesvětlela a zdvojnásobila svůj objem.
Zapněte si troubu na 170 °C. V míse stranou si zatím promíchejte mouku a prášek do pečiva. Do pěny z vejce opatrně přidávejte nejprve olej, a až se zapracuje, vmíchejte postupně všechny zbývající ingredience včetně najemno nastrouhané mrkve. V této fázi si můžete pomoci třeba jen stěrkou a zapracovat celé těsto ručně.
Hladké těsto dávkujte do formiček na muffiny lžící nebo naběračkou na rýži či zmrzlinu. Ideálně by mělo těsto ve formičkách dosahovat 2/3 výšky, aby během pečení „neuteklo“. Dejte do trouby a pečte 20 minut.
Po upečení nechte zcela vychladnout. Připravte si krém na zdobení. Vyšlehejte smetanu ke šlehání s cukrem a postupně přidávejte mascarpone. Až dohladka vyšlehaný krém dobarvujte práškovou nebo tekutou potravinářskou barvou do sytě oranžové. Zdobte sáčkem s širokou hvězdicovou špičkou a dokončete mrkvičkami.
Ingredience:
cukr moučka mrkev smetana ke šlehání vejce mascarpone mouka špaldová