Avokádový tartar s burratou, sušenými rajčaty a balzamikovým octem na rozpečeném chlebu

Avokádový tartar s burratou, sušenými rajčaty a balzamikovým octem na rozpečeném chlebu

Ingredience
2ks zralého avokáda (fialové)
2 ks rajčata
½ malé červené cibule
Šťáva z limety                   
1 PL koriandr listy                           
2 PL olivový olej                              
sůl
Na sušená rajčata (můžete použít kupovaná)
12 ks cherry rajčata
1 PL nadrobno nasekaná bazalka
1 PL cukr moučka
2 PL olivový olej
špetka soli
1 stroužek česneku
redukce z balzamikového octa
4 ks krajíce bílého chleba
1 ks burrata


POSTUP 

Cherry rajčata rozkrojíme na polovinu a promícháme v misce s bazalkou, rozdrceným česnekem, cukrem, olejem a trochou soli. Takto připravená rajčátka sušíme v sušičce, nebo v troubě na pečícím papíru. Na 55 °C cca 6 hodin (záleží na velikosti rajčat). Avokádo vypeckujeme, vydlabeme lžící a rozmačkáme. Přidáme na drobné kostičky nakrájená rajčata, nadrobno nakrájenou cibuli, koriandr, olivový olej, šťávu z limety a důkladně promícháme. Krajíce chleba opečeme s trochou másla na pánvi.

Následně na něj klademe připravenou avokádovou směs, kusy natrhané burraty a sušená rajčata. Dozdobíme redukcí z balzamikového octa.

 

Tip sommelierky Denisy KolaříkovéVíno Mikulov Sommelier Club Sauvignon, 2021, pozdní sběr  patří mezi opakovaně oceňovaná vína na domácích i mezinárodních soutěžích. Víno má světlejší zlatavou barvu s mírně zelenkavými odlesky při okraji s pěkným doplněním střední viskozity. Dýchne na vás výrazné ovocné aroma se silnými tóny zralého angreštu a černého bezu. V chuti je víno plné, šťavnaté s dlouhou dochutí. Proto se velmi dobře a harmonicky propojí se pokrmem kyselejšího rázu (balsamico, limetka, sušená rajčata.)“