Banánový chléb

Banánový chléb

 

Ingredience

Čtyři zralé banány
1/3 hrnku cukru
1/3 hrnku oleje
2 hrnky hladké mouky
2 čajové lžičky pečícího prášku
1 lžíce namleté skořice
2 lžíce mletého lněného semínka
Špetka soli
Oříšky a semínka podle chuti


Postup

Krok první je předehřátí trouby na 180°C. Poté si rozmačkáme banány. Pokud budete chtít kousky banánu na povrch chleba, nechte si jeden v rezervě. Tuto banánovou kaši spojíme s kokosovým nebo jiným rostlinným olejem a cukrem. My jsme si velice oblíbili kokosový cukr, dodává karamelovou barvu a sobě ikonickou chuť. Jeho množství záleží na tom, jak moc jsou banány uzrálé a tím pádem sladké.

Dalším krokem je smíchání všech sypkých surovin. Mouku, jedlou sodu, skořici a sůl společně promícháme a přidáme oříšky a semínka. My jsme použili konopná, dýňová, slunečnicová a chia semínka společně s nadrcenými kešu a para ořechy. Na para ořechy pozor. Z našeho článku už určitě víte, že denní dávka by neměla přesáhnout 3-4 kousky v závislosti na váze. Určitě se ale podělíte, tudíž se nemusíte tolik hlídat.

Chia semínka jsou také skvělou náhražkou vajec ve veganské kuchyni. Při kontaktu s vodou si vytvoří ochranné gelové pouzdro, které vám spojí těsto tam, kde mají být vejce. Správný poměr je 1:3 (chia:voda) = 1 vajíčko. Přesně takové množství máme zde.

Nyní máte dvě směsi. Tekutou a sypkou. Vše společně promícháme a stěrkou nahrneme do olejem vymazané formy. Na vrch můžeme položit kousky banánů nebo celý podélně rozkrojený banán ať je na první pohled vidět, co že je to v té troubě za dobrotu.

V troubě nechte alespoň 20 minut. Klasická „špejlová“ technika vám prozradí přesný čas. Po vyndání z trouby necháme chlebík vychladnout a siesta může začít.

 

 

zdroj: Beavia • Banánový chléb