Zimní květákové kari
Co budete potřebovat:
- 3 lžícemásla
- 3 stroužkyčesneku
- 4 cmčerstvého zázvoru
- 1-2chilli papričky
- 2 lžičkykurkumy
- 1 lžičkařímského kmínu
- 1 lžičkakoriandru
- 250 mlkonzerva loupaných rajčat Podravka
- sůl a pepř
- 1květák
- 3brambory
- 2mrkve
- 1 konzervacizrny
- šťáva z půlky citronu
- 100 gbílého smetanového jogurtu
- snítka čerstvé máty
- snítka čerstvého koriandru
- K podávání:Dlouhozrnná rýže Lagris
- Máslo rozpustíme v kastrolu. Mezitím si pokrájíme česnek na jemné plátky, nastrouháme do misky zázvor a najemno nasekáme chilli papričky (pokud to nemáte rádi moc pálivé, zbavte je raději semínek). Česnek, zázvor a chilli poté dáme na rozpuštěné máslo, promícháme a cca 2 minuty opékáme na mírném plameni.
- Pak přidáme všechno koření a za stálého míchání opět asi minutu opékáme, až se koření krásně rozvoní. Pak přidáme konzervovaná rajčata, sůl, pepř a necháme mírným varem probublávat.
- Květák očistíme a rozebereme na růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně cca 3 cm, mrkve očistíme a pokrájíme na silnější šikmé plátky. Takto připravenou zeleninu přidáme do kastrolu, podle potřeby mírně podlijeme vodou (jen aby se směs dusila a nepřipalovala), přiklopíme pokličkou a necháme cca 30 minut probublávat, zelenina by měla být skutečně měkká.
- Cizrnu slijeme a přidáme do hrnce asi v polovině této doby. Když je karí uvařené, vmícháme do něj citronovou šťávu, bílý jogurt a nasekané čerstvé bylinky (trochu si necháme na ozdobu).
- Karí znovu nakryjeme pokličkou a necháme chvíli odpočívat. Nejlepší totiž je, když se alespoň trochu rozleží.
- Zatímco karí odpočívá, v klidu si uvaříme rýži podle návodu na obalu. Před podáváním karí jen přihřejeme, je-li to třeba.
Recept dle Karolíny Kamberské
Recept dle www.podravka.cz
Ingredience: