Zimní květákové kari

Zimní květákové kari

Co budete potřebovat:

  • 3 lžícemásla
  • 3 stroužkyčesneku
  • 4 cmčerstvého zázvoru
  • 1-2chilli papričky
  • 2 lžičkykurkumy
  • 1 lžičkařímského kmínu
  • 1 lžičkakoriandru
  • 250 mlkonzerva loupaných rajčat Podravka
  • sůl a pepř
  • 1květák
  • 3brambory
  • 2mrkve
  • 1 konzervacizrny
  • šťáva z půlky citronu
  • 100 gbílého smetanového jogurtu
  • snítka čerstvé máty
  • snítka čerstvého koriandru
  • K podávání:Dlouhozrnná rýže Lagris

 

  1. Máslo rozpustíme v kastrolu. Mezitím si pokrájíme česnek na jemné plátky, nastrouháme do misky zázvor a najemno nasekáme chilli papričky (pokud to nemáte rádi moc pálivé, zbavte je raději semínek). Česnek, zázvor a chilli poté dáme na rozpuštěné máslo, promícháme a cca 2 minuty opékáme na mírném plameni.
  2. Pak přidáme všechno koření a za stálého míchání opět asi minutu opékáme, až se koření krásně rozvoní. Pak přidáme konzervovaná rajčata, sůl, pepř a necháme mírným varem probublávat.
  3. Květák očistíme a rozebereme na růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně cca 3 cm, mrkve očistíme a pokrájíme na silnější šikmé plátky. Takto připravenou zeleninu přidáme do kastrolu, podle potřeby mírně podlijeme vodou (jen aby se směs dusila a nepřipalovala), přiklopíme pokličkou a necháme cca 30 minut probublávat, zelenina by měla být skutečně měkká.
  4. Cizrnu slijeme a přidáme do hrnce asi v polovině této doby. Když je karí uvařené, vmícháme do něj citronovou šťávu, bílý jogurt a nasekané čerstvé bylinky (trochu si necháme na ozdobu).
  5. Karí znovu nakryjeme pokličkou a necháme chvíli odpočívat. Nejlepší totiž je, když se alespoň trochu rozleží.
  6. Zatímco karí odpočívá, v klidu si uvaříme rýži podle návodu na obalu. Před podáváním karí jen přihřejeme, je-li to třeba.

 Recept dle Karolíny Kamberské

 Recept dle www.podravka.cz

 

Ingredience: