Levandulové madlenky

Levandulové madlenky

Ingredience

  • 60 ks mini madlenek nebo 40 ks klasických madlenek
  • 130 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 90 g třtinového cukru
  • 4 vejce a 2 žloutky
  • 150 g rozehřátého másla
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 citron – kůra a šťáva
  • 1 vrchovatá lžíce čerstvých květů levandule

 

Postup

Vejce a žloutky v pokojové teplotě vyšlehejte s cukrem do pěny. Zvlášť do mísy přesejte mouku, přidejte prášek do pečiva a citronovou kůru. Směs přidejte k pěně a promíchejte. Zašlehejte také máslo a citronovou šťávu. Až nakonec do hladkého těsta přidejte vyškrábaná semínka vanilky a omyté kvítky levandule.

Těsto nechte alespoň 3 hodiny odpočívat v lednici, pak předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte – mini madlenky vždy 5 minut, klasické asi 8 minut.

Že jsou hotové poznáte i podle toho, že se vyboulí – proto plňte formičky vždy asi ze dvou třetin.

Madlenky jsou tradiční francouzské snídaňové pečivo a nejchutnější jsou první hodiny po upečení, proto je pečte vždy tak, aby byly připravené přímo ke konzumaci.

 

 

zdroj: Babiččina volba