Levandulové madlenky
Ingredience
- 60 ks mini madlenek nebo 40 ks klasických madlenek
- 130 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
- 90 g třtinového cukru
- 4 vejce a 2 žloutky
- 150 g rozehřátého másla
- 5 g prášku do pečiva
- 1 vanilkový lusk
- 1 citron – kůra a šťáva
- 1 vrchovatá lžíce čerstvých květů levandule
Postup
Vejce a žloutky v pokojové teplotě vyšlehejte s cukrem do pěny. Zvlášť do mísy přesejte mouku, přidejte prášek do pečiva a citronovou kůru. Směs přidejte k pěně a promíchejte. Zašlehejte také máslo a citronovou šťávu. Až nakonec do hladkého těsta přidejte vyškrábaná semínka vanilky a omyté kvítky levandule.
Těsto nechte alespoň 3 hodiny odpočívat v lednici, pak předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte – mini madlenky vždy 5 minut, klasické asi 8 minut.
Že jsou hotové poznáte i podle toho, že se vyboulí – proto plňte formičky vždy asi ze dvou třetin.
Madlenky jsou tradiční francouzské snídaňové pečivo a nejchutnější jsou první hodiny po upečení, proto je pečte vždy tak, aby byly připravené přímo ke konzumaci.
zdroj: Babiččina volba
Ingredience:
citron mouka hladká vejce cukr třtinový prášek do pečiva levandule