Nízké žebro na švestkách
Suroviny
- 1 kg nízkého žebra v bio kvalitě nakrájeného na kousky
- 1 červená cibule
- 1 šálek sušených švestek bez pecek
- 4 lžíce drcených mandlí
- 1 lžíce sezamových semínek
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky zázvorového prášku
- 1 lžička skořice
- 4 šálky hovězího vývaru
- 0,5 šálku bílého vína
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl
Postup
- Do hrnce dejte olej, cibuli nakrájenou na proužky, maso, sůl, skořici, zázvor a vývar. Vařte na mírném ohni 8 minut, nebo dokud hovězí maso lehce nezhnědne, pak přidejte bílé víno a vařte, dokud se alkohol neodpaří.
- Přikryjte poklicí a pokračujte ve vaření na mírném ohni 5–10 minut, občas promíchejte. Poté přidejte sušené švestky i med a vařte ještě 2 minuty.
- 2 lžíce omáčky dejte stranou do misky a rozpusťte v ní kukuřičný škrob, přidejte ho do hrnce a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Mezitím na středním plameni opražte sezamová semínka dozlatova a totéž udělejte s mandlemi.
- Maso servírujte posypané praženými sezamovými semínky a mandlemi. Podávejte ideálně s bramborami nebo salátem.