Nízké žebro na švestkách

Nízké žebro na švestkách

Suroviny

  • 1 kg nízkého žebra v bio kvalitě nakrájeného na kousky
  • 1 červená cibule
  • 1 šálek sušených švestek bez pecek
  • 4 lžíce drcených mandlí
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky zázvorového prášku
  • 1 lžička skořice
  • 4 šálky hovězího vývaru
  • 0,5 šálku bílého vína
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl


Postup

  • Do hrnce dejte olej, cibuli nakrájenou na proužky, maso, sůl, skořici, zázvor a vývar. Vařte na mírném ohni 8 minut, nebo dokud hovězí maso lehce nezhnědne, pak přidejte bílé víno a vařte, dokud se alkohol neodpaří.
  • Přikryjte poklicí a pokračujte ve vaření na mírném ohni 5–10 minut, občas promíchejte. Poté přidejte sušené švestky i med a vařte ještě 2 minuty.
  • 2 lžíce omáčky dejte stranou do misky a rozpusťte v ní kukuřičný škrob, přidejte ho do hrnce a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Mezitím na středním plameni opražte sezamová semínka dozlatova a totéž udělejte s mandlemi.
  • Maso servírujte posypané praženými sezamovými semínky a mandlemi. Podávejte ideálně s bramborami nebo salátem.