Španělský kořeněný hruškový koláč

Španělský kořeněný hruškový koláč

Ingredience

  • 180 g hladké dortové mouky Babiččina volba / hladká mouka Babiččina volba
  • 3 vejce
  • 2 zralé hrušky
  • 110 g másla
  • 140 g třtinového cukru
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na kořenicí směs:

  • 2 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 limeta – nastrouhaná kůra
  • 1 lžička kardamomu
  • ½ lžičky mleté skořice

 

  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

 

Postup

Vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny. Postupně po jednom zašlehejte všechna vejce. V hmoždíři připravte kořenicí směs. Postupně přidávejte k pěně mouku s práškem do pečiva, kořenicí směs a jogurt s vlahým máslem.

Vymažte formu o průměru 25 cm máslem a vysypte hrubou moukou. Rozehřejte troubu na 180 °C. Oloupejte hrušky a nakrájejte na klínky, odstraňte zbytky jádřinců.

Do formy vlijte těsto, rozprostřete hrušky a lehce je vmáčkněte do těsta. Pečte 40 minut, před podáváním nechte zcela vychladnout, podávejte pocukrované.