Vánoční kuba s houbami a křupavým škvarkem a Veltlínské zelené
Ingredience
- 200 g pohankových krup
- 2 lžíce sušených hub (namočených)
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml rybího vývaru
- lžíce sádla
- sůl, pepř
- vepřové ucho
Postup:
Na rozpáleném sádle osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli. Když zezlátne, přidáme rozdrcený česnek a pohanku, osolíme, opepříme a zalijeme rybím vývarem, přidáme scezené houby a dusíme, dokud pohanka nezměkne.
Vepřové ucho uvaříme v osolené vodě doměkka, necháme vychladnout, nastříháme nůžkami na proužky (šířka cca 1,5 cm), necháme několik hodin sušit a poté usmažíme v rozpáleném sádle dokřupava. Kubu dáme do zapékací misky a v troubě předehřáté na 200 °C zapečeme dozlatova. Podáváme s křupavým škvarkem.
Doporučení sommelierky: Houbový kuba má své nepostradatelné místo na svátečním stole v mnoha českých rodinách. Pokud jej chcete povýšit na slavnostní pokrm a pro letošek ozvláštnit jeho chuť, podávejte k němu bílé jemně kořeněné víno. Výtečnou volbou je Víno Mikulov Sommelier Club, Veltlínské zelené 2021, pozdní sběr vychlazené na 9-11°C. Z tohoto spojení chutí budete zaručeně příjemně překvapeni.