Kynutá štóla s brusinkami a pistáciemi od Josefa Maršálka

Kynutá štóla s brusinkami a pistáciemi od Josefa Maršálka

Suroviny: 

Těsto: 
125 g hladké mouky Babiččina volba 
125 g hladké špaldové mouky Babiččina volba 
110 g plnotučného mléka 
45 g cukru krupice 
10 g vanilkového cukru 
20 g rumu 
50 g másla 
3 žloutky (M) 
6 g droždí 
2 g mletého anýzu 
1 g mletého zázvoru 
4 g soli 
1 citron – kůra 

Suché plody: 
50 g zlatých rozinek 
60 g brusinek 
50 g pistácií 

Poleva: 
120 g cukru moučka 
40 g sekaných pistácií 
30 g citronové šťávy 
10 g olivového oleje 

 


Postup
 

Na začátku smícháme pouze hladkou mouku, droždí a mléko. Krátce zamícháme a necháme v dobře zakryté míse alespoň 1 hodinu kynout. Následně přidáme všechny zbylé suroviny kromě másla a důkladně promícháme. V dalším kroku přidáme máslo a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, hněteme alespoň 10–15 minut. Na závěr do těsta opatrně „zabalíme“ sušené plody. Těsto necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Po nakynutí ho opatrně přendáme na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme obdélník o velikosti 25 × 20 cm. Po delší straně ho pak přehneme zhruba napůl. Štólu přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vodou a necháme znovu zdvojnásobit objem. Předehřejeme si troubu v programu horký vzduch na 160 °C a pečeme asi 25–30 minut. Před vyndáním z trouby špejlí vyzkoušíme, jestli je štóla upečená i vevnitř. Pokud je po vytažení špejle suchá a nelepí, můžeme vyndat. Venku necháme štólu asi 10 minut odpočinout a poté ji potřeme polevou smíchanou z cukru, citronové šťávy, sekaných pistácií a oleje. Necháme dobře vychladnout a krájíme ostrým pilkovým nožem na tenké plátky.