Kynutá štóla s brusinkami a pistáciemi od Josefa Maršálka
Suroviny:
Těsto:
125 g hladké mouky Babiččina volba
125 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
110 g plnotučného mléka
45 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
20 g rumu
50 g másla
3 žloutky (M)
6 g droždí
2 g mletého anýzu
1 g mletého zázvoru
4 g soli
1 citron – kůra
Suché plody:
50 g zlatých rozinek
60 g brusinek
50 g pistácií
Poleva:
120 g cukru moučka
40 g sekaných pistácií
30 g citronové šťávy
10 g olivového oleje
Postup
Na začátku smícháme pouze hladkou mouku, droždí a mléko. Krátce zamícháme a necháme v dobře zakryté míse alespoň 1 hodinu kynout. Následně přidáme všechny zbylé suroviny kromě másla a důkladně promícháme. V dalším kroku přidáme máslo a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, hněteme alespoň 10–15 minut. Na závěr do těsta opatrně „zabalíme“ sušené plody. Těsto necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Po nakynutí ho opatrně přendáme na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme obdélník o velikosti 25 × 20 cm. Po delší straně ho pak přehneme zhruba napůl. Štólu přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vodou a necháme znovu zdvojnásobit objem. Předehřejeme si troubu v programu horký vzduch na 160 °C a pečeme asi 25–30 minut. Před vyndáním z trouby špejlí vyzkoušíme, jestli je štóla upečená i vevnitř. Pokud je po vytažení špejle suchá a nelepí, můžeme vyndat. Venku necháme štólu asi 10 minut odpočinout a poté ji potřeme polevou smíchanou z cukru, citronové šťávy, sekaných pistácií a oleje. Necháme dobře vychladnout a krájíme ostrým pilkovým nožem na tenké plátky.