“Ležící indiánek” podle Školy vaření Zlín
Potřebujeme:
Bufler: 2 vejce, 35 g cukru krystalu, 50 g hladké mouky, 15 g vody, špetku soli
Ovocná pěna: 120 g bílků, 240 g cukru krystal, 80 ml pyré / malinové, z mučenky, ½ lžičky kyseliny citronové
Poleva: 300 g karamelové čokolády (Gold – Callebaut), 30 g kakaového másla
Na posyp: lyofilizované ovoce
Postup:
- Na piškoty si v robotu vyšleháme bílky se špetkou soli a 35 g cukru do tuhého sněhu. Následně zašleháme žloutky s vodou. Nasypeme mouku a řádně stěrkou promícháme. Rozehřejeme troubu na 170 °C horkovzduch. Přendáme do cukrářského sáčku na plech vyložený pečícím papírem a děláme malé podlouhlé piškoty. Upečené korpusy necháme vychladit na mřížce.
- Pěnu si připravíme tak, že si dáme nad vodní páru zahřát bílky s cukrem a kyselinou citronovou, lehce promícháváme, dokud nemají bílky s cukrem teplotu 85 °C. Nyní necháme pracovat robot, přilijeme pyré. Vyšleháme do husté pěny. Sněhová hmota by měla být pevná. Přendáme do cukrářského sáčku a za pomocí špičky nanášíme pěnu na piškoty.
- Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu s kakaovým máslem. V této polevě budeme máčet nastříkané piškoty. Namočíme je, oklepeme, a dáme na mřížku.
Tip Martiny Kynstlerové ze zlínské Školy vaření: Než poleva zaschne posypeme je lyofilizovaným ovocem.
Zdroj a foto receptu – Martina Kynstlerová, www.bistrovalachy.cz