Hamburgerové bochánky

Hamburgerové bochánky

Ingredience na 6 kusů

Kvásek:
150 ml vlažného mléka
1 PL cukru
½ kostky droždí

Těsto:
250 g hladké mouky na kynutá těsta
2 žloutky
1 vejce
80 ml oleje
špetka soli

Dokončení:
rozšlehané vejce s trochou mléka
mák, sezam nebo kmín


Postup

Lžičkou vymíchejte v misce suroviny na kvásek a nechte vzejít. Pokud droždí nevzejde, připravte si kvásek nový.

Suroviny na těsto a kvásek dejte do kuchyňského robota a nástavcem hák nechte zpracovat hladké, pružné těsto. Trvá to asi 5–7 minut.

Dejte kynout pod utěrku asi na hodinu.

Posypte pracovní plochu moukou a těsto na ní rozdělte na 6 stejně velkých kousků. Kontrolujte váhou, kynuté těsto často klame.

Bochánek nejlépe uhladíte tak, že okraje strkáte dospod, aby byl vršek bulky hladký a nepraskal.

Bulky skládejte na plech s odstupy, ještě při pečení nakynou. Znovu je nechte pod utěrkou ještě 10 minut dokynout. Rozehřejte troubu na 180 °C.

Před pečením potřete vejcem s mlékem a posypte podle sebe sezamem nebo mákem. Pečte asi 15 minut do zezlátnutí. Rozkrajujte je až zcela vychladlé.

 

 

 

 

zdroj: Babiččina volba