Voňavý švestkový koláč s mákem a tvarohem

Voňavý švestkový koláč s mákem a tvarohem

Ingredience

  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 250 g Univerzální mouky Babiččina volba
  • 5 PL slunečnicového oleje
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • špetka soli
  • 250 g švestek

Maková náplň:

  • 180 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 3 PL cukru

 

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu (1 vanička)
  • 200 g zakysané smetany (nebo bílého jogurtu)
  • 2 PL cukru
  • 1 žloutek
  • máslo a hrubá mouka nebo krupička na vymazání/vysypání formy

 

Postup

Nejprve si připravte obě náplně, které dají vašemu koláči jeho charakteristickou chuť. V misce pečlivě vymíchejte tvarohovou náplň ze všech surovin, dokud nebude hladká a jemná. Jakmile dosáhnete krémové konzistence, dejte ji stranou, aby se mohly chutě krásně propojit.

V dalším kroku si připravte makovou náplň. Do rendlíku nalijte mléko a přidejte mák spolu s cukrem. Zahřívejte směs na mírném plameni a za stálého míchání ji přiveďte k varu. Buďte opatrní a hlídejte, aby vám mléko nepřeteklo – maková náplň vyžaduje trochu trpělivosti. Jakmile směs dosáhne varu, nechte ji ještě několik minut vařit, dokud nezhoustne a mák neprovoní celou kuchyni. Poté ji odstavte a nechte vychladnout, aby byla připravena na vrstvení.

Mezitím si připravte těsto. V míse smíchejte všechny ingredience na třené těsto, dokud nevznikne hladká a nadýchaná hmota. Pokud máte švestky mražené, není nutné je předem rozmrazovat – budou se při pečení chovat trochu jinak, ale to koláči dodá specifický šmrnc.

Nyní přichází chvíle pro samotné skládání koláče. Do předem vymazané a moukou vysypané koláčové formy začněte vrstvit jednotlivé komponenty. Nejprve rozetřete rovnoměrnou vrstvu těsta. Na těsto naneste vychladlou makovou náplň, která přinese intenzivní chuť a texturu. Následně přidejte švestky, jejichž sladkost a kyselost budou skvěle kontrastovat s ostatními vrstvami. Nakonec přelijte vše tvarohovou náplní, která celý koláč krásně zjemní a dodá mu lahodnou krémovou strukturu.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte pomalu přibližně 40 minut, dokud povrch nezezlátne a neztuhne. Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout – při servírování se ukáže, zda jej budete podávat těstem dolu, nebo nahoru. To se bude odvíjet od vláčnosti vašeho těsta v souvislosti s tím, jak vodnaté byly švestky.

V každém případě se můžete těšit na bohatou symfonii chutí, která potěší všechny vaše smysly.

 

 

 

zdroj/foto: Babiččina volba