Čočková polévka po indicku
V nadcházejícím období se hodí polévka, která nás prohřeje a přitom splňuje základní pravidla zdravého jídelníčku. Čočkovou polévku zná každý, zkuste ale tuto její variantu s nádechem Indie.
- cca 0,5 l zeleninového vývaru
- 160 g červené čočky
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 větší mrkev
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- kousek zázvoru (cca jako článek prstu)
- 3 lžíce olivového oleje
- 150 ml kokosového mléka z plechovky
- špetka skořice
- sůl
Nejprve dáme do vroucí osolené vody vařit čočku dle návodu na obalu, z pravidla stačí pár minut. Poté na oleji zpěníme ve větším hrnci nadrobno nakrájenou cibulku, promačkaný česnek, nastrouhanou nebo drobně nakrájenou mrkev a nastrouhaný zázvor. Až zelenina začne měknout a propojí se všechny vůně, přidáme rajčatový protlak a důkladně vše promícháme. Teprve poté přidáme uvařenou čočku a zalijeme vývarem. Chvíli na mírném plameni povaříme, osolíme, přidáme skořici a rozmixujeme vše tyčovým mixérem. Nakonec zjemníme kokosovým mlékem. Dozdobit můžeme dle chuti na trošce oleje opraženými semínky, stroužky zázvoru nebo bylinkovým pestem.
NĚCO NAVÍC: Díky kokosovému mléku je tato polévka poměrně vydatná, v redukci tudíž poslouží s kouskem celozrnného pečiva jako hlavní chod. Obsahuje hodně vlákniny a tolik důležitých rostlinných bílkovin a tuků. Vhodná je pro všechny metabolické typy, největší službu však udělá lidem, u kterých převažuje element váty.
Kokosové mléko: Tato „vymoženost“ asijské kuchyně nejen výborně chutná, ale má také velice blahodárný vliv na naše zdraví. Mimo jiné pomáhá udržovat nízkou hladinu cukru v krvi, zpevňuje cévy, pomáhá předcházet chudokrevnosti, zpevňuje kosti díky nemalému obsahu vápníku a fosforu. Obsahuje také draslík, který je pomocníkem pro stabilizaci krevního tlaku.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/cockova-polevka-po-indicku
Ingredience: