Škvarková pomazánka
Suroviny (4 porce)
300 g čerstvě namletých škvarků
3 kávové lžičky plnotučné hořčice
1 svazek jarní cibulky
1ks kyselá okurka
3 ks vařená vejce
pepř mletý, sůl
chléb
POSTUP
Čerstvě pomleté škvarky v misce smícháme s pokrájenými nebo hrubě nastrouhanými vařenými vejci, jemně pokrájenou světlou částí lahůdkových cibulek, jemně nastrouhanou kyselou okurku, hořčicí dle chuti, solí a pepřem. Dle hustoty možno přidat nálev ze sterilovaných okurek. Do pomazánky můžeme přidat i trochu sádla, pokud by se nám špatně roztírala.
Záleží totiž i na kvalitě samotných škvarků, do jaké míry jsou vyškvařené. Pomazánku natíráme na čerstvé plátky chleba, které dozdobíme drobně pokrájenou zelenou částí cibulek.
Díky hutnosti pomazánky je ideálním společníkem víno Habánské sklepy, Rulandské šedé, které svou zářivě zlatavou barvou a jemnou, vyzrálou vůní nádherně snoubí své medové tóny a příjemnou šťavnatostí.