Zelné závitky s rostlinným mletým

Zelné závitky s rostlinným mletým

Čas přípravy: 90 minut / Počet porcí: 4

Ingredience:

Nádivka:

  • 2x balení Rostlinného mletého Good Calories
  • 100 g rýže
  • 270 ml vody
  • Špetka soli
  • 3 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce oregana
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky černého pepře
  • 4 poloviny sušených rajčat (nemusí být)

Zelné závitky:

  • 1 ks hlávky mladého zelí
  • 1,5 l zeleninového vývaru

Omáčka:

  • Vývar z vaření zelných závitků
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce mouky
  • 3-4 lžíce smetany
  • ½ svazku kopru
  • ½ lžičky uzené papriky

Podle chuti:

Kopr na posypání

Postup:

Nádivka

  1. Rýži uvaříme dle návodu a necháme ji vychladnout
  2. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a sůl. Smažíme na mírném ohni, dokud cibule lehce neztmavne. Následně přidáme Rostlinné mleté, sójovou omáčku, koření a nakrájená sušená rajčata. Důkladně promícháme a chvíli smažíme.
  3. Přidáme rýži, vše společně promícháme a necháme vychladnout.

Zelné závitky

  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, mezitím ze zelí vykrojíme košťál a jakmile se bude voda vařit, přidáme zelí, které povaříme cca 7-8 minut z jedné strany a dalších 5 minut z druhé strany. Zelí scedíme a necháme vychladnout.
  2. Následně obereme zelné listy. Z každého listu vykrojíme tuhou část, doprostřed dáme náplň a tvoříme rolky – strany listu přeložíme dovnitř a těsně stočíme roládu od horní strany.
  3. Na dno velkého hrnce vyskládáme nepoužité listy a na ně těsně vedle sebe naklademe zelné závitky. Zalijeme vývarem a vaříme cca 25-30 minut na mírném ohni.

Omáčka

  1. Do jiného hrnce nalijeme vývar, který jsme získali vařením zelí, přidáme rajčatový protlak a důkladně promícháme. Do misky nalijeme jednu naběračku omáčky, přidáme mouku a promícháme, aby nebyly hrudky. Směs přidáme do omáčky a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
  2. Následně přidáme smetanu, nasekaný kopr a uzenou papriku, promícháme a necháme chvilku povařit.

Dobrou chuť!