Zelné závitky s rostlinným mletým
Čas přípravy: 90 minut / Počet porcí: 4
Ingredience:
Nádivka:
- 2x balení Rostlinného mletého Good Calories
- 100 g rýže
- 270 ml vody
- Špetka soli
- 3 lžíce oleje
- 2 cibule
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce oregana
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky černého pepře
- 4 poloviny sušených rajčat (nemusí být)
Zelné závitky:
- 1 ks hlávky mladého zelí
- 1,5 l zeleninového vývaru
Omáčka:
- Vývar z vaření zelných závitků
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce mouky
- 3-4 lžíce smetany
- ½ svazku kopru
- ½ lžičky uzené papriky
Podle chuti:
Kopr na posypání
Postup:
Nádivka
- Rýži uvaříme dle návodu a necháme ji vychladnout
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a sůl. Smažíme na mírném ohni, dokud cibule lehce neztmavne. Následně přidáme Rostlinné mleté, sójovou omáčku, koření a nakrájená sušená rajčata. Důkladně promícháme a chvíli smažíme.
- Přidáme rýži, vše společně promícháme a necháme vychladnout.
Zelné závitky
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu, mezitím ze zelí vykrojíme košťál a jakmile se bude voda vařit, přidáme zelí, které povaříme cca 7-8 minut z jedné strany a dalších 5 minut z druhé strany. Zelí scedíme a necháme vychladnout.
- Následně obereme zelné listy. Z každého listu vykrojíme tuhou část, doprostřed dáme náplň a tvoříme rolky – strany listu přeložíme dovnitř a těsně stočíme roládu od horní strany.
- Na dno velkého hrnce vyskládáme nepoužité listy a na ně těsně vedle sebe naklademe zelné závitky. Zalijeme vývarem a vaříme cca 25-30 minut na mírném ohni.
Omáčka
- Do jiného hrnce nalijeme vývar, který jsme získali vařením zelí, přidáme rajčatový protlak a důkladně promícháme. Do misky nalijeme jednu naběračku omáčky, přidáme mouku a promícháme, aby nebyly hrudky. Směs přidáme do omáčky a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
- Následně přidáme smetanu, nasekaný kopr a uzenou papriku, promícháme a necháme chvilku povařit.
Dobrou chuť!