Bezlepkové cuketové placky s jogurtově-bylinkovým dipem

Bezlepkové cuketové placky s jogurtově-bylinkovým dipem

Ingredience

Těsto

  • 400 g cuketa
  • 1 ks vejce
  • 50-80 g Universal mix Liana
  • 1 stroužek česnek
  • 1 KL majoránka
  • 1/2 KL černý pepř
  • sůl
  • olej na vymazání pánve

Jogurtový dip

  • 150 g bílý jogurt
  • 1 PL pažitka
  • 1 PL petrželka
  • sůl
  • černý pepř

 

POSTUP

  1. Z umyté cukety odstraníme dužinu a nastrouháme na hrubo. Posolíme a necháme 10 minut odstát.
  2. Nastrouhanou cuketu jemně vymačkáme, abychom ji zbavili přebytečné vody.
  3. Přidáme pepř, majoránku, prolisovaný česnek, vejce a promícháme. Moučnou směs Universal mix přimícháváme postupně, dle potřeby a konzistence.
  4. Rozpálenou pánev potřeme olejem a lžící dávkujeme hromádky těsta, které rozetřeme do tvaru placky. Z obou stran opékáme dozlatova.
  5. Podáváme s dipem z bílého jogurtu, pažitky, petrželky, dochuceného solí a pepřem.

 

Dobrý tip: Chcete-li mít placky ještě o něco zdravěji nebo si práci chcete zjednodušit, můžete je připravit i v troubě. Stačí, když je uložíte na plech vystlaný pečícím papírem, jemně je pokapete olejem a pečete dokud budou krásně zlatavé a křupavé. Tento způsob přípravy je skvělý, pokud chcete placičky připravit najednou ve větším množství a bez smažení či tuku navíc.