Bezlepkový perník s hruškami politý karamelem

Bezlepkový perník s hruškami politý karamelem

Ingredience

Perníkové těsto

  • 2 hrníčky Fine mix Liana
  • 1 hrnek krystalový cukr
  • 1 hrnek mléko sladké/acidko
  • 1/2 hrnek olej
  • 1 ks vejce

Karamelová poleva

  • 60 ml voda
  • 125 g krystalový cukr
  • 65 ml smetana ke šlehání
  • 1 PL máslo
  • špetka soli

Dále potřebujeme
  • 5 ks hruška
  • posekané ořechy

    forma o rozměru 31 x 11 x 8 cm

 

POSTUP

  1. Omyté hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Hrušky necháme vcelku i se stopkou.
  2. Perníkové těsto: Všechny suroviny smícháme v misce a vyšleháme elektrickým mixérem. Podle potřeby můžeme dolít mléko, pokud by bylo těsto příliš tuhé.
  3. Vylijeme do formy vystlané pečícím papírem.
  4. Rozpůlené hrušky rozložíme na stojato do těsta.
  5. Pečeme při 165°C 30 minut. Po dopečení perník necháme vychladnout, následně jej vyjmeme z formy.
  6. Karamelová poleva: Mezitím připravíme karamelovou polevu. Vodu a cukr dáme do vyšší nádoby a zahříváme na nejvyšší teplotě. Když dosáhneme bodu varu, hmotu přikryjeme, ideálně průsvitnou poklicí, abychom mohli sledovat proces karamelizace. Jakmile začne karamelizace, teplotu snížíme na polovinu a odsledujeme si karamel, aby měl námi požadovanou barvu. Po celou dobu karamel NEMÍCHÁME. Na závěr vmícháme smetanu na šlehání, máslo a sůl. Množství soli přizpůsobíme své chuti, ke zvýraznění karamelu přidáme pár krystalků, pokud chceme slaný karamel, přidáme cca polovinu kávové lžičky.
  7. Takto připravenou polevou polijeme hotový perníkový koláč. K posypání můžeme použít posekané ořechy.

 

Dobrý tip 1: Do těsta po vyšlehání můžeme pro obměnu různých variací lžící přimíchat dle chuti např. těsto. kousky čokolády, drcené ořechy, sušené rozinky, mák, kokos...

Dobrý tip 2: Před koncem pečení zkontrolujte těsto pomocí párátka, zda je dostatečně propečené.

Dobrý tip 3: Hrušky můžete použít vcelku, nebo je nakrájet na kostičky na způsob hruškově-perníkové bublaniny.