Borůvková panna cotta

Borůvková panna cotta

Ingredience

Smetanová vrstva

Ovocné želé

 

POSTUP

  1. Smetanová vrstva: Želatinu necháme bobtnat ve 200 ml mléka.
  2. Smetanu ke šlehání, cukr a vanilku spolu provaříme. Nabobtnalou želatinu přidáme do horké smetany a promícháme do rozpuštění. Nevaříme!
  3. Naléváme do připravených skleniček a necháme v chladničce důkladně ztuhnout, minimálně 4 hodiny, případně přes noc.
  4. Ovocné želé: Umyté borůvky zalijeme asi 150 ml vody a dáme vařit.
  5. Dochutíme množstvím cukru podle potřeby (závisí na kyselosti ovoce). Pro zvýraznění barvy přidáme špetku kyseliny citrónové.
  6. Zlatý krém rozmícháme ve zbylé vodě a přidáme k vroucímu ovoci. Povaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout.
  7. Vychladlé ovocné želé naléváme na ztuhlou smetanovou vrstvu do skleniček a necháme v chladničce asi 1 hodinu odstát.
  8. Můžeme dozdobit podle fantazie např. mátou, čerstvými borůvkami nebo jiným lesním ovocem.

 

Dobrý tip 1:
Chcete-li dosáhnout hustší konzistence dezertu, můžete zvýšit množství želatiny o 25-35% oproti původnímu receptu. Toto umožní, aby dezert měl pevnější a tužší texturu. V létě například. v případě dezertů na candy bar, které budou delší mimo chladničky, doporučujeme vyšší dávkování želatiny a pokud dezert podáváme přímo z chladničky můžeme dávkování želatiny snížit io cca 40%.

Dobrý tip 2:
Použijete-li smetanu s vyšším podílem tuku, je třeba snížit i množství želatiny o cca 10-20%.

Dobrý tip 3:
Chcete-li dosáhnout šikmého efektu vrstvení, uložte sklenice se smetanovou vrstvou našikmo. do přepravky od vajec nebo misek a dejte ztuhnout do chladničky.