Borůvková panna cotta
Ingredience
Smetanová vrstva
- 600 ml smetana ke šlehání 30%
- 200 ml mléko
- 120 g krystalový cukr
- 0,10 g Pravá vanilka Liana
- 15g Želatina potravinářská čirá Liana
sklenice o objemu cca 220 ml (6 ks)
Ovocné želé
- 500 g borůvky
- 300 ml voda
- 100 g krystalový cukr
- 30 g Zlatý krém Liana
- špetka Kyselina citrónová Liana
POSTUP
- Smetanová vrstva: Želatinu necháme bobtnat ve 200 ml mléka.
- Smetanu ke šlehání, cukr a vanilku spolu provaříme. Nabobtnalou želatinu přidáme do horké smetany a promícháme do rozpuštění. Nevaříme!
- Naléváme do připravených skleniček a necháme v chladničce důkladně ztuhnout, minimálně 4 hodiny, případně přes noc.
- Ovocné želé: Umyté borůvky zalijeme asi 150 ml vody a dáme vařit.
- Dochutíme množstvím cukru podle potřeby (závisí na kyselosti ovoce). Pro zvýraznění barvy přidáme špetku kyseliny citrónové.
- Zlatý krém rozmícháme ve zbylé vodě a přidáme k vroucímu ovoci. Povaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout.
- Vychladlé ovocné želé naléváme na ztuhlou smetanovou vrstvu do skleniček a necháme v chladničce asi 1 hodinu odstát.
- Můžeme dozdobit podle fantazie např. mátou, čerstvými borůvkami nebo jiným lesním ovocem.
Dobrý tip 1:
Chcete-li dosáhnout hustší konzistence dezertu, můžete zvýšit množství želatiny o 25-35% oproti původnímu receptu. Toto umožní, aby dezert měl pevnější a tužší texturu. V létě například. v případě dezertů na candy bar, které budou delší mimo chladničky, doporučujeme vyšší dávkování želatiny a pokud dezert podáváme přímo z chladničky můžeme dávkování želatiny snížit io cca 40%.
Chcete-li dosáhnout hustší konzistence dezertu, můžete zvýšit množství želatiny o 25-35% oproti původnímu receptu. Toto umožní, aby dezert měl pevnější a tužší texturu. V létě například. v případě dezertů na candy bar, které budou delší mimo chladničky, doporučujeme vyšší dávkování želatiny a pokud dezert podáváme přímo z chladničky můžeme dávkování želatiny snížit io cca 40%.
Dobrý tip 2:
Použijete-li smetanu s vyšším podílem tuku, je třeba snížit i množství želatiny o cca 10-20%.
Použijete-li smetanu s vyšším podílem tuku, je třeba snížit i množství želatiny o cca 10-20%.
Dobrý tip 3:
Chcete-li dosáhnout šikmého efektu vrstvení, uložte sklenice se smetanovou vrstvou našikmo. do přepravky od vajec nebo misek a dejte ztuhnout do chladničky.
Chcete-li dosáhnout šikmého efektu vrstvení, uložte sklenice se smetanovou vrstvou našikmo. do přepravky od vajec nebo misek a dejte ztuhnout do chladničky.
zdroj/foto/video recept: https://www.liana.sk/cs/2433-boruvkova-panna-cotta