Bezlepkový reveň-jahodový koláč
Ingredience
Těsto
- 200 g změklé máslo
- 200 g moučkový cukr
- 20 g Vanilinový cukr Liana
- 250 g Cake mix Liana
- 4 ks vejce
- 2 PL mléko
- špetka soli
forma o rozměru 35 x 25 cm
Ovocná nádivka
- 500 g reveň
- 500 g jahody
- 5-8 PL krystalový cukr
- 20 g Skořicový cukr Liana
- 1/2 KL Pravá Vanilka Liana
Bílkový sníh
- 4 ks bílek
- špetka soli
- 200 g krystalový cukr
POSTUP
- Ovocná nádivka: Rebarboru očistíme, nakrájíme na menší kousky a promícháme s krystalovým a skořicovým cukrem. Umyté jahody nakrájíme a promícháme s Pravou Vanilkou Liana. Takto připravené ovoce necháme odstát.
- Těsto: 4 bílky prošleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilínovým cukrem. Postupně přidáme Cake mix, mléko, polovinu sněhu a promícháme. Prošleháme mixérem na nízkých otáčkách, přidáme žloutky a nakonec lehce přimícháme zbylou část sněhu.
- Těsto rovnoměrně rozetřeme do vymazané formy a dáme zapéct na 8-10 minut při 175 °C.
- Na předpečené těsto naneseme reveň a jahody. Dáme zapéct na 10 minut při 175 °C.
- Bílkový sníh: Mezitím si připravíme vrchní vrstvu. 4 bílky se špetkou soli prošleháme. Přidáme krystalový cukr a vyšleháme do pevného lesklého sněhu.
- Na předpečený koláč navrstvíme vyšlehaný sníh a uhladíme. Pečeme dozlatova 10-15 minut při 175°C.
- Necháme vychladnout. Můžeme dozdobit podle fantazie např. jahodami, mátou.
zdroj/foto/video recept: https://www.liana.sk/cs/2429-bezlepkovy-reven-jahodovy-kolac