Bezlepkový větrníkový dort
Ingredience
Těsto
- 150 ml voda
- 125 g rostlinný tuk/máslo
- 125 g Cake mix Liana
- 4 vejce (velikost M)
- špetka soli
Náplň
- 4 PL krystalový cukr
- 0,6 l mléko
- 2 kapsy Zlatý krém Liana
- 125 g rostlinný tuk/máslo
Karamelová šlehačka
- 6 PL krystalový cukr
- 300 ml mléko
- 2 kapsy (60g) Šlehačkové potěšení Liana/šlehačka v prášku
Karamelová poleva
- 25 g krystalový cukr
- 4 PL mléko
- 75 - 90 g moučkový cukr
POSTUP
TĚSTO:
Rostlinný tuk rozpustíme ve vroucí vodě. Vysypeme Cake mix a mícháme dokud nevznikne hustá kaše. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi postupně po jednom zašleháme vejce. Hotovou směs dáme do cukrářského sáčku a naplníme dortovou formu. Troubu vyhřejeme na 225°C. Před pečením dort postříkáme vodou. Po vložení dortu do trouby snížíme teplotu na 180 ° C a pečeme 1 hodinu.
PLŇKA:
Mezitím připravíme nádivku, kterou uvaříme z cukru, mléka a Zlatých krémů. Necháme vychladnout. Vyšleháme změklé máslo, do kterého postupně zašleháme vychladlou nádivku a naplníme proříznutý korpus.
KARAMELOVÁ ŠLEHAČKA:
Skaramelizujeme cukr. Následně přilijeme mléko a necháme rozpustit. Karamelové mléko odložíme do chladničky. Po vychladnutí vsypeme Šlehačkové potěšení a vyšleháme do tuha. Navrstvíme na nádivku.
KARAMELOVÁ POLEVA:
Cukr upálíme na karamel. Dolijeme mléko a necháme rozpustit. Pomalu přidáme moučkový cukr a polijeme větrníkový dort.
Dobrý tip:
Klasickou verzi receptu s pšeničnou moukou připravíme záměnou Cake mix Liana za 125 g hladké mouky.
Dobrý tip 2 :
Korpus má být po překrojení zevnitř vlhký.
zdroj/foto/video recept: https://www.liana.sk/cs/1907-bezlepkovy-vetrnikovy-dort