Bezlepkový větrníkový dort

Bezlepkový větrníkový dort

Ingredience

Těsto
  • 150 ml voda
  • 125 g rostlinný tuk/máslo
  • 125 g Cake mix Liana
  • 4 vejce (velikost M)
  • špetka soli

Náplň
  • 4 PL krystalový cukr
  • 0,6 l mléko
  • 2 kapsy Zlatý krém Liana
  • 125 g rostlinný tuk/máslo

Karamelová šlehačka
  • 6 PL krystalový cukr
  • 300 ml mléko
  • 2 kapsy (60g) Šlehačkové potěšení Liana/šlehačka v prášku

Karamelová poleva
  • 25 g krystalový cukr
  • 4 PL mléko
  • 75 - 90 g moučkový cukr

 

POSTUP

TĚSTO:
Rostlinný tuk rozpustíme ve vroucí vodě. Vysypeme Cake mix a mícháme dokud nevznikne hustá kaše. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi postupně po jednom zašleháme vejce. Hotovou směs dáme do cukrářského sáčku a naplníme dortovou formu. Troubu vyhřejeme na 225°C. Před pečením dort postříkáme vodou. Po vložení dortu do trouby snížíme teplotu na 180 ° C a pečeme 1 hodinu.

PLŇKA:
Mezitím připravíme nádivku, kterou uvaříme z cukru, mléka a Zlatých krémů. Necháme vychladnout. Vyšleháme změklé máslo, do kterého postupně zašleháme vychladlou nádivku a naplníme proříznutý korpus.

KARAMELOVÁ ŠLEHAČKA:
Skaramelizujeme cukr. Následně přilijeme mléko a necháme rozpustit. Karamelové mléko odložíme do chladničky. Po vychladnutí vsypeme Šlehačkové potěšení a vyšleháme do tuha. Navrstvíme na nádivku.

KARAMELOVÁ POLEVA:
Cukr upálíme na karamel. Dolijeme mléko a necháme rozpustit. Pomalu přidáme moučkový cukr a polijeme větrníkový dort.

Dobrý tip:
Klasickou verzi receptu s pšeničnou moukou připravíme záměnou Cake mix Liana za 125 g hladké mouky.

Dobrý tip 2 :
Korpus má být po překrojení zevnitř vlhký.

 

 

zdroj/foto/video recept: https://www.liana.sk/cs/1907-bezlepkovy-vetrnikovy-dort