Citronová bábovka s ruby čokoládou: tradice v růžovém kabátě

Citronová bábovka s ruby čokoládou: tradice v růžovém kabátě

Ingredience:

  • 250 g hladké dortové mouky Babiččina volba
  • 4 vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 ml zastudena lisovaného oleje
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 90 g mletých ořechů
  • lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžíce rumu

Poleva:

  • Ruby čokoláda
  • Lyofilizované maliny

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a oddělte žloutky od bílků.

Žloutky smíchejte s polovinou cukru a s vanilkovým cukrem. Vyšlehejte do nadýchané, světlé pěny. Do pěny postupně zašlehejte mléko, rum a olej.

V druhé nádobě smíchejte mouku, ořechy, kypřicí prášek, špetku soli a kůru z citronu a zbytek cukru. Suchou směs vmíchejte do té tekuté. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků pevný sníh a poté ho opatrně vmíchejte do těsta.

Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte do ní těsto, vložte ho do trouby a pečte asi 50 minut (až nebude ulpívat těsto na špejli).

Zchladlou bábovku zdobte čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a sypte drcenými malinami.

 

 

 

 

 

zdroj/foto: GoodMills Česko