Rebarborové řezy s mandlemi a marcipánem

Suroviny:
- 150 g neloupaných mandlí
- 200 g marcipánu (nakrájeného na kostičky)
- 250 g změklého másla
- 200 g cukru
- 4 velká vejce
- 300 g hladké mouky
- 50 g kukuřičného škrobu
- 50 ml mléka
- 1½ lžičky prášku do pečiva
- ½ vrchovaté lžičky mořské soli
- 400 g rebarbory (oloupané, nakrájené na 2cm kousky)
Postup bez Thermomixu TM7:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si hlubší plech o velikosti cca 20 × 30 cm, vyložte ho pečicím papírem.
- Mandle nasekejte nahrubo (např. v mixéru nebo ručně nožem) a dejte stranou. Stejně tak si připravte marcipán – pokud je příliš měkký, nechte ho krátce ztuhnout v lednici a pak nakrájejte na malé kostičky nebo nahrubo nasekejte.
- V míse pomocí ručního mixéru nebo kuchyňského robota vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny (cca 2–3 minuty).
- Do máslové směsi postupně zašlehejte vejce – jedno po druhém, vždy dobře promíchejte.
- V jiné míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl. Suchou směs postupně zapracujte do těsta, nakonec přilijte mléko a dobře promíchejte, aby vzniklo hladké a vláčné těsto.
- Těsto nalijte a rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Povrch poklaďte kousky rebarbory, posypte nasekanými mandlemi a marcipánem.
- Pečte 35–45 minut dozlatova. Pokud začne povrch příliš rychle tmavnout, přikryjte ho po 20 minutách pečení pečicím papírem.
- Nechte zcela vychladnout, poté nakrájejte na kostky nebo obdélníky a podávejte.
Příprava s Thermomixem TM7:
- Předehřejte si troubu na 180 °C, vyložte hlubší plech (20 cm x 30 cm) pečicím papírem a odložte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte mandle a sekejte nahrubo 8 sek/rychlost 6, přendejte do misky a odložte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte marcipán a sekejte 10 sek/rychlost 6, poté přendejte do jiné misky.
- Vložte máslo, cukr, vejce a mixujte 1 min/37°C/rychlost 5.5.
- Přidejte mouku, kukuřičný škrob, mléko, kypřicí prášek, sůl a mixujte 20 sek/rychlost 5. Stěrkou setřete dolů do mixovací nádoby a znovu mixujte 10 sek/rychlost 5.
- Těsto nalijte do připraveného pečicího plechu, pokryjte kousky rebarbory, posypte odloženými nasekanými mandlemi a marcipánem a pečte 35-45 minut (180 °C). Začne-li se těsto na povrchu příliš rychle připalovat, přikryjte ho po 20 minutách pečení pečicím papírem.
- Nechte vychladnout, poté nakrájejte na kousky a podávejte.
Spojení jahod a rebarbory je chutí léta – svěží, přirozené a tradiční. Ať už připravíte ovocné knedlíky nebo koláč, přinesou vám radost nejen na talíři, ale i zdraví. Nechte sezónní suroviny hrát hlavní roli a vychutnejte si léto poctivě – lžící i vidličkou.
Ingredience:
mandle loupané marcipán mléko mouka hladká rebarbora vejce cukr