Zelňačka se sójovým párkem
SUROVINY
1 střední cibule
4 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
sklenice kysaného zelí (já měla zelí ve sladkokyselém nálevu a tak jsem nemusela doslazovat)
2 poctivé lžíce sladké papriky
1 menší lžička pálivé papriky
2 – 3 poctivé lžíce kukuřičné či jakékoliv oblíbené bezlepkové mouky vhodné k zahušťování
lžíce kmínu
lžička himalájské soli
3 střední brambory
3 nožičky veganského párku či klobásy
Nejdříve si oloupeme brambory a pokrájíme na malé kostičky, které pak uvaříme v osolené vodě do měkka. Brambory vařené přímo v polívce by díky kyselému zelí dlouho měkly. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme mouku, sladkou i pálivou papriku, kmín, společně zarestujeme, ale dáváme pozor, aby se nám základ jíšky nepřichytil, zalijeme cca 0,75 – 0,75 litrem studené vody (teplá voda by udělala s moukou žmolky), pořádně rozmícháme a přidáme pokrájené zelí, které je od nálevu mokré, čili podle potřeby pak přidáme vodu na požadovanou oblíbenou hustotu. Přivedeme k varu, osolíme a po cca 15-20 minutách přidáme dle své chuti případně trochu cukru, pokud zelí bylo kysané. Na závěr vmícháme uvařené brambory a na troše oleje opečený, na kolečka nakrájený párek.
Ingredience: