Bifteky s vůní jalovce
Suroviny:
* 1 kg dobře očištěné svíčkové nebo 6 bifteků (každý by měl mít asi 150 g)
* 6 plátků slaniny nebo pancetty
* 550 ml suchého červeného vína
* 2 nakrájené šalotky
* 1 nakrájený řapík celeru
* 1 nakrájenou mrkev
* 2 stroužky česneku, oloupané a utřené
* 2 bobkové listy
* 2 snítky čerstvého tymiánu nebo postačí špetka sušeného
* 70 ml extra panenského olivového oleje
* trochu ginu
* hrubou sůl
* špetku čerstvě namletého černého pepře
* 35 g másla
* šalotkovou omáčku
Postup:
1. Plátky svíčkové nebo bifteky oviňte proužkem slaniny a zavažte je kuchyňským provázkem.
2. Víno nalijte do misky a k němu přidejte šalotku, celer, mrkev, česnek, bobkový list a tymián. Do steaků po obou stranách vetřete olej a dejte je do zapékací mísy. Zalijte maso nejprve směsí zeleniny s vínem a poté ginem. Zbytek oleje nalijte na maso, přikryjte je mikrotenovou fólií a na 2–4 hodiny je nechte marinovat v lednici. Během této doby nezapomeňte steaky několikrát otočit.
3. Připravte gril k přímému grilování a rozpalte ho na vysokou teplotu. Okartáčujte rošt a potřete ho olejem.
4. Vyndejte maso z marinády a osušte ho papírovou utěrkou. Steaky z obou stran osolte, opepřete a dejte na rozpálený rošt. Grilujte je 4–5 minut, pokud je chcete mít propečené na medium. Kleštěmi obraťte steaky i na výšku, aby se také slanina opekla dokřupava.
5. Hotové bifteky servírujte do nízké mísy, potřete je máslem a nechte 3–5 minut v klidu. Stáhněte z nich provázky. Steaky můžete podávat se šalotkovou omáčkou.
Zdroj: šef na grilu
Ingredience: