Slovenská kapustnica
Ingredience:
- Zelí bílé Znojmia 1280 g
- Klobása papriková 2 ks
- Houby sušené 100 g
- Česnek 3 stroužky
- Nové koření 4 kuličky
- Mletá paprika sladká 2 lžičky
- Mouka hladká 2 lžíce
- Žebra vepřová uzená 1.2 kg
- Švestky sušené 100 g
- Cibule 1 ks
- Pepř 4 kuličky
- Bobkový list 2 ks
- Smetana 300 ml
- Smetana zakysaná 70 g
Postup:
Sušené houby namočte do vody. Uzená žebra nasekejte na menší části a dejte do většího hrnce s vodou (tak aby byly ponořené) a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a vařte 20 minut.
Zelí slijte (ale nálev nevylévejte), vymačkejte a přidejte k žebrům. Přidejte na kolečka nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, nožičky klobásy vcelku (aby se během vaření nevysušila) a sušené švestky. Namočené houby slijte a přidejte do polévky. Do sítka na koření vložte kuličky pepře, nového koření a bobkové listy a ponořte do polévky. Vařte zhruba 2 hodiny.
Uzená žebra a klobásu vyndejte a nechte vychladnout. Vyndejte koření. Smetanu smíchejte s moukou a zahustěte jí polévku. Dochuťte paprikou, solí a pepřem a podle chuti přilijte schovaný nálev ze zelí. Krátce povařte.
Klobásu nakrájejte na kolečka a maso ze žeber vraťte do polévky a podávejte každou porci se lžičkou zakysané smetany.
Zdroj: http://www.receptyschuti.cz/recept/slovenska-kapustnica/2283
Ingredience: