Polévka z červené řepy s tymiánovými krutony
- Cibule 1 ks
- Mrkev 1 ks
- Brambory 2 ks
- Sůl dle potřeby
- Citronová šťáva 0.5 z jednoho kusu
- Smetana na vaření 200 g
- Rohlík pivní 2 ks
- Česnek 3 ks
- Červená řepa 4 ks
- Olej slunečnicový 2 lžíce
- Tymián 1 lžička
- Pepř mletý černý dle chuti
- Olej olivový 3 lžíce
- Tymián 2 lžíce
Cibuli s česnekem očistíme a nasekáme nahrubo. Brambory, mrkev a řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kolečka a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Pak je pokapeme olivovým olejem a posypeme dvěma lžícemi tymiánu. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a opečeme dozlatova.
V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Přidáme česnek, mrkev, řepu a brambory, přisypeme 1 lžičku tymiánu a vše osmahneme. Směs zalijeme 1000 ml vody, osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme, než bude zelenina měkká.
Na závěr polévku rozmixujeme dohladka a dochutíme ji citronovou šťávou, solí a pepřem. Před podáváním jednotlivé porce ozdobíme zakysanou smetanou a posypeme tymiánovými krutony.
Zdroj: http://www.receptyschuti.cz/recept/polevka-z-cervene-repy-s-tymianovymi-krutony/858
Ingredience: