Jednoduchý domácí sýr a bez syřidla
Suroviny:
- 1/2 kg kostky polo nebo plnotučného tvarohu (ne ve vaničce!)
- 1/2 l mléka (ideálně 4%, ne krabicové!)
- 1/2 menší lžičky jedlé sody
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce másla
- sůl dle chuti
Příprava:
Tvaroh rozdrobíme do hrnce, zalijeme mlékem, přivedeme téměř k varu, přilijeme citronovou šťávu a hrnec z plotny odstavíme. Tvaroh se jemně nataví a mléko srazí. (Srazilo by se i bez přidání citronové šťávy, ale jistota je jistota). Celou směj důkladně přecedíme. V hrnci si rozpustíme lžíci másla, přisypeme odkapanou tvarohovou směs, sůl, jedlou sodu, případně koření a bylinky a zvolna zahříváme. Tvaroh se začne postupně tavit. Natavenou směs přendáme do libovolné nádoby, ve které bude sýr chladnou a tuhnout. V chladu a suchu necháme uležet do druhého dne a podáváme.
Ingredience: