Jahodová kolečka s citrónovou polevou
Suroviny
Těsto
- Mouka hladká 300 g
- Cukr vanilkový 1 ks
- Vejce 1 ks
- Sůl 1 špetka
- Cukr moučka 80 g
- Máslo 220 g
- Kůra z citronu 1 lžička
Poleva
- Citronová šťáva 2 lžíce
- Zdobení na ozdobu
- Cukr moučka 200 g
- Voda 2 lžíce
- Extra Jam jahoda Hamé Sweet 120 g
-
EXTRA JAM JAHODA 250 G koupíte na oficiálním e-shopu Hamé
Změklé máslo utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem. Zapracujte vajíčko, poté přidejte také hladkou mouku, nastrouhanou citronovou kůru a malou špetku soli. Dobře propracujte na jemné hladké těsto. Uhlaďte do bochánku, zabalte do fólie na potraviny a dejte zhruba na půl hodiny do lednice, aby těsto trochu zatuhlo.
Vychlazené těsto vyválejte na plát silný 2–3 mm a vykrajujte kolečka. Opatrně je přesuňte na plech vyložený pečicím papírem – nejlépe to jde ostrým nožem. Nemusíte mezi kousky pečiva nechávat velké rozestupy, protože pečením moc nenabudou. Vložte do trouby vyhřáté na 180 oC a pečte 8 minut dozlatova.
Upečená kolečka nechte vychladnout a potom je slepujte Jahodovým extra jamem.
Na polevu smíchejte v misce vodu a citronovou šťávu. Cukr prosijte, abyste se zbavili hrudek. Postupně ho přisypávejte do misky a třete metličkou, až poleva získá hustou a zároveň tekutou konzistenci. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu citronové šťávy.
Hotovou polevou ihned potírejte slepená kolečka a případně posypejte zdobením. Nechte odpočívat do druhého dne, aby poleva dobře zaschla.
TIP!
- Lesklá citronová poleva je sama o sobě pěkná a můžete klidně cukroví nechat bez zdobení. Anebo minimalisticky zkuste jen pár hoblinek citronové kůry.
Zdroj: http://www.receptyschuti.cz/recept/jahodova-kolecka-s-citronovou-polevou/2169
Ingredience: