Pečený povidlový věnec

Pečený povidlový věnec

Suroviny

  • Mléko 150 ml
  • Vejce 2 ks
  • Sušené droždí 2 lžičky
  • Mouka celozrnná 130 g
  • Sůl 1 špetka
  • Mák mletý 150 g
  • Cukr hnědý 50 g
  • Máslo 60 g
  • Mouka hladká 240 g
  • Kardamom mletý 1 lžička
  • Švestková povidla slazená Hamé 7 lžic

 

Jednu lžíci cukru si nechte stranou na posypání. Potom ve větší míse dobře prošlehejte vlažné mléko, cukr, jedno vajíčko, rozpuštěné máslo a droždí.

Oba druhy mouky promíchejte s droždím, kardamomem a solí. Postupně pomocí kuchyňské stěrky zapracujte do vajíčkové směsi, aby se těsto spojilo v hladký bocháne

Teď je potřeba těsto pořádně prohníst. Pokud nemáte kuchyňský robot, čeká vás náročnější ruční práce. Vyklopte těsto na pomoučněnou pracovní plochu a 7 až 10 minut ho pořádně hněťte.

Nakonec zase uhlaďte do bochánku, vraťte do mísy a dejte těsto na hodinu až hodinu a půl kynout. Za tu dobu by mělo zhruba zdvojnásobit svůj objem. Nezapomeňte mísu s těstem překrýt čistou utěrkou a uložit na teplé místo.

Připravte si náplň ‒ umletý a vařený mák smíchejte s povidly. Směs většinou nepotřebuje přisladit. Pokud ale máte rádi sladké, přidejte cukr podle chuti.

Vykynuté těsto rozválejte na obdélník zhruba o rozměrech 30 x 45 cm a potřete náplní. Neroztírejte až úplně ke krajům, nechte asi 1,5 cm prázdný okraj.

Od delší strany zarolujte plát těsta jako roládu ‒ tak, aby roláda byla dlouhá 45 cm (a ne 30 cm). Položte ji spojem těsta dolů. Potom ji opatrně zatočte do kruhu a volné konce těsta pevně smáčkněte dohromady. Opatrně přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.

Každých 5 cm nastřihnete kuchyňskými nůžkami po vnějších stranách zářezy. Zaberte až do dvou třetin. Potom koláč trochu roztáhněte rovnoměrně na všechny strany. Zářezy naklopte jedním směrem, aby po upečení byla pěkně vidět náplň.

Přikryjte utěrkou a nechte ještě jednou kynout. Tentokrát bude stačit 45 minut. Předehřejte si zatím troubu na 180 °C.

Potřete koláč rozšlehaným vajíčkem a posypejte zbývajícím cukrem. Dejte péct do předehřáté trouby na 25 minut nebo do zezlátnutí

TIP!

Koláč si můžete předpřipravit i den předem. Zarolujte těsto s náplní, nastřihněte okraje. Položte na plech, pečlivě přetáhněte fólií na potraviny a přesuňte do ledničky. Ráno nechte těsto podruhé vykynout v mírně předehřáté troubě a potom upečte podle postupu. 

Ingredience: