Utopencův salát
Suroviny
- Zelí kysané Znojmia 600 g
- Špekáčky 5 ks
- Feferonka 1 ks
- Cukr 1 lžička
- Sůl dle chuti
- Cibule 2 ks
- Okurky kyselé 1 ks
- Olej rostlinný 3 lžíce
- Ocet 1 lžíce
- Drcený černý pepř dle chuti
Nejdřív si připravte zálivku rovnou v salátové míse – cukr nechte rozpustit ve dvou lžících vody a potom smíchejte s olejem a octem.
Zelí vyklopte do cedníku, nechte trochu okapat (můžete ho na prkýnku pokrájet na menší kusy) a dejte ho do mísy.
-
Cibuli nakrájejte na kostičky. Papriku očistěte a nakrájejte nadrobno, kyselé okurky na plátky.
Vše přidejte do mísy k zelí.Špekáčky oloupejte, pokud to potřebují, a nakrájejte na kolečka. Přesuňte je k zelí a vše pořádně promíchejte.
Dochuťte solí a pepřem. Mísu pečlivě přikryjte a přesuňte do lednice. Salát také můžete naplnit do klasické pětilitrové lahve na utopence a zašroubovat. V chladu nechte aspoň 2–3 dny odpočívat, aby se chuti prolnuly.
TIP
- Utopencův salát je skvělá obměna oblíbené letní klasiky. Protože jsou špekáčky nakrájené na plátky, nasáknou do sebe mnohem vice láku a jsou chutnější.
- Ušetřete si práci a připravte si salát do zásoby na sezonu nebo na dovolenou na chatě. Můžete
z něj postupně odebírat a mít víc času na odpočinek.
Zdroj: http://www.receptyschuti.cz/recept/utopencuv-salat/1863
Ingredience: