Novoroční čočkový salát
Pokud jste si na Nový rok zapomněli dát čočku nakyselo, nevěšte hlavu. Připravte si náš čočkový salát a zkuste si dát předsevzetí do roku 2017 – luštěniny nejméně 2 × týdně. Mají totiž hodně bílkovin a komplexních sacharidů, takže po nich nebudete mít hlad.
- 200 g čočka červená
- 200 g čočka zelená
- 1 červená cibule
- 2 ks jarní cibulky
- 2 mrkve
- 1 paprika žlutá
- 1,5 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- sůl
- pepř
- petrželka kudrnka na ozdobu
Oba druhy čočky propláchneme v sítu pod vodou a dáme do kastrolů. Vaříme každou zvlášť podle pokynů na obalu. Pozor, červená čočka se zhruba po 5 minutách rozvaří. Je třeba ji hlídat a slít ve chvíli, kdy je na skus. Jinak by se z ní stala kaše. Uvařené čočky slijeme a necháme odkapat na sítku. Čočku nasypeme do větší mísy, přidáme olej, sůl, pepř, tymián, jemně nakrájenou cibulku s natí, červenou cibuli, nahrubo nastrouhanou mrkev a nadrobno pokrájenou papriku. Zalijeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme chvíli v chladu rozležet. Salát podáváme chlazený a ozdobený snítkou petrželky.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/novorocni-cockovy-salat
Ingredience: