Indický salát s falafelem
- Falafel
- 400 g vařené cizrny (z konzervy)
- 400 g míchaných fazolí (z konzervy)
- 1 chemicky neošetřený citrónn
- 1 vrchovatá lžička mletého nového koření
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 svazek koriandru
- olivový olej
- Dresink
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička červeného nebo žlutého kari
- 200 g bílého jogurtu (3% tuku)
- sůl
- bílý pepř
- olivový olej
- pár kapek citronové šťávy
- Salát
- červená paprika
- žlutá paprika
- směs listových salátů
Fazole a cizrnu slijeme a propláchneme studenou vodou. Dáme do robotu. Přidáme najemno nastrouhanou kůru z citrónu, špetku soli a pepře, nové koření, mouku a stonky koriandru (lístky necháme stranou). Vše rozmixujeme dohladka, případně stíráme ze stěn mixéru. Směs vyjmeme z mixéru a vlhkýma rukama ihned tvarujeme placičky o výšce asi 1,5 cm. Placičky smažíme na pánvi s jednou lžící oleje do zlatohněda a křupava.
Papriky očistíme, nakrájíme na kousky velikosti sousta a opečeme je na grilovací pánvi se špetkou soli a pepře. Několikrát je obrátíme, dokud se neopečou z obou stran. Salátové listy promícháme a servírujeme je na talíř. Na salát položíme pečené papriky.
Pokapeme zálivkou, kterou vytvoříme smícháním všech ingrediencí. Na salát opatrně položíme falafel a podáváme.
TIP: Salát pokapaný zálivkou vypadá lépe. Pro lepší propojení chutí ale doporučujeme smíchat salát předem se zálivkou ve velké míse a sevírovat již promíchaný.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/indicky-salat-s-falafelem
Ingredience: