Hustá zeleninová polévka s fazolemi
- 1/2 kg brambor oloupaných a nakrájených na kostky (nebo dýně)
- 1 středně velká cibule
- 1 lžíce řepkového nebo olivového oleje
- 3-4 mrkve nakrájené na kolečka
- 1 petržel nakrájená na kolečka
- 1/2 celeru nakrájeného na kostky
- 250 g fazolí nebo cizrny
- 1 l zeleninového vývaru (dle potřebné hustoty lze tekutinu přidat)
- majoránka, sůl, pepř
- česnek
Fazole nebo cizrnu namočíme přes noc do vody (můžeme použít i luštěniny z konzervy, ty ale řádně propláchneme). Druhý den vodu slijeme a v nové vodě fazole uvaříme do měkka.
Na oleji osmahneme cibulku nakrájenou nadrobno, přidáme mrkev, celer, petržel a brambory. Zalijeme vývarem a vaříme asi 30 minut, ke konci přidáme uvařenou luštěninu.
Polévku ochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/zeleninova-polevka-s-fazolemi
Ingredience: