Hustá zeleninová polévka s fazolemi

Hustá zeleninová polévka s fazolemi
  • 1/2 kg brambor oloupaných a nakrájených na kostky (nebo dýně)
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce řepkového nebo olivového oleje
  • 3-4 mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 petržel nakrájená na kolečka
  • 1/2 celeru nakrájeného na kostky
  • 250 g fazolí nebo cizrny
  • 1 l zeleninového vývaru (dle potřebné hustoty lze tekutinu přidat)
  • majoránka, sůl, pepř
  • česnek

Fazole nebo cizrnu namočíme přes noc do vody (můžeme použít i luštěniny z konzervy, ty ale řádně propláchneme). Druhý den vodu slijeme a v nové vodě fazole uvaříme do měkka. 

Na oleji osmahneme cibulku nakrájenou nadrobno, přidáme mrkev, celer, petržel a brambory. Zalijeme vývarem a vaříme asi 30 minut, ke konci přidáme uvařenou luštěninu.

Polévku ochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem. 

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/zeleninova-polevka-s-fazolemi

 

Ingredience: