Divočák na červeném víně s pečenou zeleninou a petrželovými noky
2 PORCE | PŘÍPRAVA: 90 MINUT | DUŠENÍ: 60 MINUT
Ingredience na kančí na víně:
- 250 g divočáka na guláš
- 100 g uzeného špeku
- 2 velké cibule
- 1 velká mrkev
- 1 petržel
- cca 350 ml červeného vína
- 250 ml vody nebo vývaru
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- třtinový cukr
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Ingredience na petrželové noky:
- 4–5 brambor (do těsta přijde 400 g uvařených nastrouhaných brambor bez slupky)
- 150 g hladké mouky + 50 g na práci s těstem
- 1 vejce z volného chovu
- čerstvá petrželová nať
- sůl
Ingredience na pečenou zeleninu:
- 2 velké nebo 5 malých mrkví
- 1 velká nebo 2 malé petržele
- med
- rostlinný olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup – kančí na víně:
- Ve větší hluboké pánvi opražte na kostičky nakrájený špek.
- Pracujte se suchou rozpálenou pánví a špek vypražte do podoby škvarků.
- Snižte teplotu, přidejte na plátky nakrájenou cibuli a restujte na středním plameni.
- Dále přihoďte očištěnou a na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Restujte, dokud zelenina nezkaramelizuje a nezezlátne.
- Pokračujte přidáním kančího masa, které předem omyjete, důkladně vysušíte, očistíte a osolíte.
- Maso opečte při vyšší teplotě tak, aby získalo hnědou krustu.
- Vše v pánvi zalijte cca 200 ml červeného vína a přihoďte bobkový list a nové koření.
- Snižte teplotu a zakryté pokličkou duste zhruba 30 minut.
- Občas zkontrolujte a promíchejte.
- Jakmile se obsah vína sníží na polovinu, přilijte 150 ml vody nebo vývaru.
- Opět nechte směs dusit při občasném promíchání.
- Po odpaření většího množství tekutiny přidejte další víno nebo vodu.
- Tento proces opakujte tak dlouho, dokud nebude maso měkké a tekutina zredukovaná v hustou tmavou omáčku.
- Při posledním kroku směs ochutnejte a dolaďte solí, čerstvým pepřem a cukrem.
Postup – petrželové noky
- Brambory pouze omyjte a dejte neoloupané vařit do studené vody.
- Uvařené brambory slijte a nechte zcela zchladnout – nejlépe přes noc v lednici.
- Před přípravou těsta si dejte vařit do většího hrnce vodu s kapkou rostlinného oleje či troškou másla a špetkou soli.
- Zchladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Přidejte vejce, mouku, špetku soli, nasekanou petrželku a vypracujte v hladké těsto.
- Pokud by bylo těsto příliš řídké či špatně drželo, přidejte mouku podle potřeby.
- V tuto chvíli je potřeba již mít nachystaný velký hrnec s vroucí osolenou vodou.
- Těsto rychle řídne, a tak z něj ihned tvořte válečky, z nichž budete ukrajovat jednotlivé noky.
- Noky dejte zavařit do připravené vroucí vody.
- Jakmile vyplavou na povrch, nechte je ještě 2 minuty (záleží na tloušťce) vařit a poté je vytáhněte z vody. Doporučuji jeden nok rozříznout a ujistit se, že jsou opravdu hotové.
Postup – pečená zelenina
- Mrkev a petržel pouze důkladně omyjte, nejlépe pomocí čisté houbičky.
- Pokud máte malé mrkvičky, nechte je v celku, větší mrkve rozkrojte na čtvrtiny.
- Zeleninu dejte do pekáče, zakápněte rostlinným olejem, bohatě osolte a potřete troškou medu.
- Takto pečte na 220 ℃ po dobu zhruba 20–25 minut.
Kančí ragú podávejte s petrželovými noky a pečenou kořenovou zeleninou.
TIP: Hotové noky můžete před podáváním orestovat na trošce másla.
Zdroj: https://www.penny.cz/penny-corner/recepty/divocak-na-cervenem-vine-s-petrzelovymi-noky
Ingredience: